Annons

Annons

Sverige-bästa på 2000 meter av Pihlström

Samuel Pihlström 1TW 9283 Samuel Pihlström under Folksam GP Stockholm Indoor.

Hälles Samuel Pihlström var ensam svensk på World Indoor Tour Gold-galan i franska Liévin. På den sällan löpta distansen 2000 meter slutade Samuel på en meriterande andraplats med en ny Sverige-bästa-notering i grenen.

På 2000 meter hade Etiopiens Lamecha Girma siktet inställt på landsmannen Kenenisa Bekeles inofficiella världsrekord på 4:49.99 från 2007. Samuel Pihlström har visat fantastisk form under säsongen där han bland annat satt svenskt rekord på 1500 meter och i Liévin gjorde han ett nytt lopp i världsklass.

Tidigt i loppet drog tre aktiva tillsammans med två harar ifrån övriga fältet medan Samuel var aktiv långt fram i den andra klungan. Girma hängde med haren längst och sololöpte sedan till seger på 4:51.23 och missade därmed världsrekordet med drygt en sekund.

Bakom Girma plockade Samuel placeringar och tog sig upp som tvåa. Den placeringen höll han hela vägen in i mål och klockan stannade på 5:00.01 för svensken. Tiden är inte bara den bästa någonsin av en svensk utan även den bästa i Norden genom tiderna.

2000 meter räknas inte som officiellt svenskt rekord inomhus men utomhus har Kalle Berglund det svenska rekordet på 4:59.71 från 2020.

Se alla resultat från Liévin här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER