Annons

Tung förmiddag för svenskarna i kval och försök

Vanessa Kamga22 (1) Vanessa Kamga kom på trettonde plats i kvalet.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det var en solig förmiddag i Budapest, men inte om man tittar med svenska friidrottsögon. Ingen av de svenskar som tävlade i kval och försök lyckades ta sig vidare. Men för Vanessa Kamga var det snubblande nära.

Annons

Vanessa Kamga var först ut i kvalet av de två svenska diskusdamerna. Hon kastade i kvalgrupp ett tillsammans med bland andra medaljfavoriterna Valerie Allman och Sandra Perkovic.

Med ett årsbästa på 59.12 skulle Vanessa Kamga behöva kasta bättre än tidigare i år för att kunna ta sig vidare till final. Det första kastet hamnade utanför sektorn och resulterade i ett kryss i protokollet. Ett kryss till hann Vanessa med när hon kastade det andra kastet in i buren.

I det tredje kastet, däremot, fick hon bra lyft och kraft bakom diskusen och den landade bortom 60-meterslinjen. Kastet mätte 60.02, nytt årsbästa och ett kast som tog henne upp på plats åtta totalt i kvalet. Men då hade den andra kvalgruppen inte kastat än.

Vanessa fick även ett fjärde försök, på grund av en tidigare arrangörsmiss, men det försöket hamnade även det i burren.

– Jag kastar ett av karriärens allra längsta kast, och det på ett VM, så jag är superstolt. Allt kan hända på ett VM, man är supertaggad, sa en nöjd Vanessa efter tävlingen.

Annons

I den andra kvalgruppen kastade den svenska mästaren Caisa-Marie Lindfors, med ett årsbästa på 60.90. Hon inledde sin kastning med 53.83. Det blev inte längre i andra kastet som mätte 53.24. Det skulle krävas ett nytt personligt rekord för att hon skulle ha chans på en finalplats. Tyvärr lyckades inte det. Hennes sista kast blev hennes längsta, men mätte endast 54.54. Det räckte till en 31:a-plats.

Vanessa Kamgas finalplats hängde på en minst sagt skör tråd redan när andra kvalgruppen började kasta. Och när Laulauga Tausaga från USA kastade 64.34 puttades Vanessa ner till en 13:e plats och bort från finalchansen. Snubblande nära en VM-final blev den tveksamma belöningen för en riktigt bra prestation. Men hon kan ta med sig att hon, som 42:a på världsrankingen, fick med sig en 13:e-plats hem från VM. 

Tufft försöksheat för Carl Bengtström

Carl Bengtström sprang försök på 400 meter på söndagsförmiddagen. Några av de sex försöksheaten gick otroligt fort och det skulle krävas något extra från Örgrytelöparen för att han skulle ta sig vidare till semifinal.

Carl öppnade bra och var bra med i bortre kurvan. Kom in på upploppet som fyra, men tappade placeringar under de sista hundra meterna. Han kom i mål som åtta, men blev senare diskad eftersom han trampat på linjen under loppet.

Annons

– Kroppen känns bra, det är bara det att jag inte har träningen, säger Carl Bengtström som har dragits med en skada i baksida lår under sommaren.

***

Se alla svenska hålltider och läs allt om mästerskapet i vår VM-guide.

Startlistor och resultat hittar ni här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Andreas Almgren (14)
Andreas Almgren EM-fyra på 10000 meter

Andreas Almgren var Europaetta på 10 000 meter inför EM i Rom och det fanns förhoppningar om en medalj för Turebergslöparen. Tyvärr räckte det inte för Andreas den här dagen utan han slutade fyra.

LÄS MER