Annons

Annons

Ungdomsfinnkampen först ut: ”Varje poäng är viktig”

Olivia Lundberg Ungdomarna kände på Stadions banor under fredagen.

FOTO: FILIP LÖÖV

Ungdomarna inleder Finnkamshelgen på Stockholms Stadion och börjar sitt tävlande klockan 11.20 på lördag. För ett år sen blev det dubbelseger till Sverige och landslagsledare Lisa Hannula Virving hoppas på samma utfall i år.

Ungdomsfinnkampen går före Finnkampen och inleds 11.20 på lördag och 09.45 på söndag. Biljetter till Finnkampen gäller även för Ungdomsfinnkampen så passa på att komma tidigt till Stadion och heja fram morgondagens stjärnor.

Den svenska truppen innehåller som vanligt mestadels debutanter men i laget finns även meriterade ungdomar som William Trulsson från Malmö AI och Turebergs Ayla Hallberg Hossain. Lisa Hannula Virving är landslagsledare och ser fram emot en jämn kamp mot våra grannar i öst.

– Mina förväntningar är att ungdomarna ska gå ut och ge järnet samtidigt som de njuter av stunden. Det kommer bli galet jämnt i landskampen som det ser ut på förhand. Det är Finnkamp och varje poäng är viktig. Vi tror på och går för en dubbel, jag räknar kallt med att få bada på söndag, säger Lisa Hannula Virving.

– Fantastiskt med Finnkampen på hemmaplan, stödet vi kommer få från läktaren är helt obeskrivligt.

En som gör sin första Ungdomsfinnkamp är Hammarbys Elias Kapell som ska vara med i trekampen på lördag.

– Jag vill göra bra resultat och försöka hålla samma nivå som jag gjort hela säsongen. Att bara köra tre grenar är lite enklare än tio som jag är van vid och det är tre starka grenar för min del så det känns bra. Stämningen i laget är helt fantastisk, säger Elias Kapell.

Tidigare i sommar var flera av ungdomarna med på EYOF i slovenska Maribor. Två av dem är Olivia Lundberg från Mölndal och Lovisa Ulvenstam från Östersunds GIF.

– Jag ser jättemycket fram emot den här helgen och det är något jag har tänkt på hela året. Innan säsongen hade jag ingen tanke på att jag skulle få springa på EYOF utan mitt mål var Ungdomsfinnkampen. Det är kul att vi är så många nu och man vill bara prata med alla. Jag ser det som en kul möjlighet att lära känna fler människor, säger Olivia som ska springa 100 meter och 4x100 meter under helgen.

Lovisa Ulvenstam ska hoppa tresteg på Stadion men för ett år sedan sprang hon 200 meter när Ungdomsfinnkampen avgjordes i Helsingfors.

- Jag ska verkligen njuta av att få tävla här på Stadion, Ungdomsfinnkampen är en jätterolig tävling. Både 200 meter och tresteg är kul men jag känner mig lite säkrare på tresteg och jag gillar att man får känna av publiken lite mer än på 200 meter, säger Lovisa.

***

Här hittar du tidsprogrammet för Ungdomsfinnkampen.

Här kan du se startlistor, med både svenska och finska aktiva, alla grenar.

Köp biljetter till Finnkampen här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter