Annons

Annons

Vem stod för Årets prestation i landslaget?

Friidrottsgalan Sajt

Under 2022 fick vi se en hel del fina svenska prestationer i landslaget. Det var medaljer som togs och rekord som slogs, men vem stod för den allra främsta prestationen? Vi presenterar här de nominerade till Atea Friidrottsgalans pris Årets prestation i landslaget.

Det börjar dra ihop till till 2023 års upplaga av Friidrottsgalan. Den 23 januari kommer våra friidrottsstjärnor att träffas och prisas på Cirkus i Stockholm och vi har under de senaste veckorna presenterat de nominerade i Årets prestation i SM, Årets prestation i Finnkampen, och Årets prestation i Folksam Grand Prix

Nu har turen kommit till Årets prestation i landslaget. Priset går till en kvinna och en man och de nominerade är...

Kvinnor

Grete Ahlberg i släggringen

Grete Ahlberg, Hammarby IF, slägga

Grete Ahlberg fick efter ett återbud en sista-minuten-plats på VM, där dock 28 av konkurrenterna hade bättre årsbästa. Men det hindrade inte att Grete tack vare karriärens första 70-meterskast tog en av de 12 finalplatserna. Och i finalen blev hon – efter karriärens andra 70-meterskast – nia, bara 31 cm från en poängplats. 

Fanny Roos stöter kula

Fanny Roos, Malmö AI, kula

Med sin näst längsta stöt någonsin inomhus – 19.22 – låg Fanny Roos på silverplats efter halva tävlingen vid Inne-VM. Hon blev dock senare passerad av två konkurrenter men fjärdeplatsen var ändå Fannys klart främsta insats hittills i ett globalt mästerskap. 

Khaddi Sagnia hoppar längd

Khaddi Sagnia, Ullevi FK, längdhopp

Khaddi Sagnia var i VM-finalen inblandad i en hyperjämn kamp om bronsmedaljen där man i slutänden var sex stycken samlade mellan 6.82 och 6.89. Khaddis 6.87 – hennes längsta i ett internationellt mästerskap – gav till slut sjätteplatsen med faktiskt bara två cm upp till bronset! 

Män

Carl Bengtström, Örgryte IS, 400 meter

Carl Bengtström stod för en imponerande insats på inomhus-VM: Först säkra segrar i både försök och semi och sedan i finalen blev det ett stabilt brons med mindre avstånd fram till ettan än bakåt till fyran! Detta sedan han sänkt personliga rekordet med dryga halvsekunden och svenska rekordet med dryga kvartssekunden ned till 45.33. 

Armand Duplantis, Upsala IF, stavhopp

Armand Duplantis stod på VM för den optimala mästerskapsinsatsen: Seger på nytt världsrekord! Rekordhöjden 6.21 klarades dessutom med decimetern tillgodo och samtidigt var segermarginalen också den rekordmässig: Svindlande 27 cm! 

Thobias Montler, Ullevi FK, längdhopp

Thobias Montler radade upp långa hopp på inomhus-VM men fick ett par av dem underkända för millimetertramp. Så inför sista hoppet låg Thobias femma efter ett hela-planka-kvar-säkerhetshopp på 8.13. Då slog han till med 8.38 – nytt personligt rekord och nytt svenskt rekord – vilket gav silver! 

Nomineringstexter: A. Lennart Julin
Bilder: Deca Text&Bild

***

Atea Friidrottsgalan kommer att sändas på Expressen.se den 24 januari, klockan 19.30.  

 

 

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

K Höjd 777 9231
Maja Nilsson öppnade säsongen med 1.90

I Kenyas huvudstad Nairobi inledde Örgrytes Maja Nilsson sin höjdhoppssäsong med att klara 1.90. Svenskan slutade tvåa i tävlingen som ingår i World Athletics Continental Tour Gold.

LÄS MER
Armand Duplantis 8766
Världsrekord av Duplantis i Kina – 6.24

När Diamond League-säsongen startade rekordtidigt visade Armand Duplantis att han redan nu är i världsrekordform. Duplantis öppnade sin utomhussäsong med att klara 6.24, en höljning av det egna världsrekordet med en centimeter. Även Andreas Kramer st…

LÄS MER