Annons

Annons

Vera fyra på 5000 meter – Maja enkelt vidare till trestegsfinal

Vera Sjöberg 0086 Det räckte med ett hopp för att Maja Åskag skulle ta sig till trestegsfinal.

FOTO: DECA TEXT&BILD

På 5000 meter blev det en dramatisk avslutning och Vera Sjöberg tog en fin fjärdeplats. Maja Åskag kommer att hoppa både tresteg och längd under U23-EM och inledde sitt tävlande med att enkelt ta sig vidare till trestegsfinal med ett hopp på 13.81 i kvalet.

Kvinnornas trestagskval avgjordes i lätt regn och motvind och många av deltagarna hade problem med att ta sig upp på sina normala längder. Maja Åskag gick in i kvalet som en klar favorit till en av de tolv finalplatserna och hon öppnade tävlingen med ett hopp på 13.81. Kvalgränsen var satt till 13.60 vilket gjorde att ett hopp räckte för Maja som kunde packa ihop och börja ladda om inför fredagens final.

13.81 var kvalets klart längsta hopp, en av Majas största konkurrenter Maria Vicente från Spanien nådde 13.60 som tvåa. Emilia Sjöstrand som haft en lång säsong i USA såg länge ut att kunna knipa den sista finalplatsen men i kvalets näst sista hopp blev hon nedflyttad till 13:e plats med sina 12.95 från första omgången.

Foto: Deca Text&Bild

Stark avslutning säkrade fjärdeplatsen för Vera

En som också haft en lång säsong i USA är Vera Sjöberg som efter att ha representerat Sverige vid Lag-EM nu sprang final på samma distans under U23-EM. Vera hängde länge med täten som successivt drog upp farten. En bit in i loppet sprang Vera tillsammans med finskan Mononen som tröttnade på slutet medan Vera såg pigg ut.

Efter att ha legat sexa kunde Vera först passera Mononen innan det blev en dramatisk avslutning på loppet när brittiskan Eliose Walker, som var med i tätstriden, ramlade bara några meter från mållinjen. Vera kunde passera henne och springa in som fyra på det nya personliga rekordet 15:52.47.

- Det känns väldigt kul, bättre än jag var rankad så det känns bra. Jag var ju femma sen såg jag att brittiskan helt plötsligt låg ned på upploppet så man blir mest orolig för hur det har gått med henne så jag hoppas att hon är okej. Jag hade hoppats på att känna mig lite piggare i dag men jag är väldigt nöjd med att vara fyra, säger Vera Sjöberg.

Se alla resultat från U23-EM här.

Läs vår guide till U23-EM.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Kajsa Bergqvist24
Nu börjar inomhus-VM: ”Ett taggat gäng”

Glasgow vibrerar av friidrottsyra – på förmiddagen fredagen den 1 mars drar inomhus-VM igång. Och först ut bland svenskarna är mångkamparen Bianca Salming: "Hon kan vara med och fajtas", säger Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Khaddi Sagnia 1
Friidrotts-VM 2027 till Peking

Under onsdagen kom beskedet från World Athletics att VM 2027 kommer att gå i Kinas huvudstad Peking. Precis som på VM 2015 kommer tävlingarna att avgöras i "Fågelboet" som invigdes i samband med OS 2008.

LÄS MER