Annons

Vi ses till helgen – på fantastiska Finnkampen!

Finnkampen2021 Webbaner 1600X1000px Nographics Dark 1024X640

FOTO: RYNO QUANTZ

Till helgen är det åter dags för Finnkampen på Stockholms Stadion – en av årets absoluta höjdpunkter, kanske den allra häftigaste för Svensk Friidrott. Stefan Olsson, tidigare förbundskapten och numera generalsekreterare, bjuder här på sin personliga hyllning av fantastiska Finnkampen och uppmanar alla att uppleva magin på plats.

Annons

Med en historia som startade redan 1925 är Finnkampen numera unik i hela friidrottsvärlden som en av få kvarvarande landskamper. Och om två år kommer det alltså att firas och hyllas rejält vid 100-årsjubileumet.

Men först ska ”vi” återigen besegra gästerna från vårt östra grannland där svenskt jävlaranamma är starkare än finsk sisu! Finnkampen är rivalitet men också kamratskap med en blandning av fula knep och fair play.

Att vara med och vinna Finnkampen är bland det finaste man kan vara med om som friidrottare. Med hemmaplan och stort publikstöd hoppas vi på en ny dubbelseger.

Finnkampen innebär också att Sveriges största landslag alla kategorier kommer att ta Stadion i besittning under lördag och söndag. Totalt är 110 stolta aktiva uttagna att representera Blågult. Det är liksom givet och naturligt att både damer och herrar tävlar tillsammans, låt vara i två olika kamper. Totalt representeras 37 olika föreningar från Malmö i söder till Östersund i norr. Allt från lilla Kils AIK till storklubbar som Malmö AI, Örgryte och Hässelby bidrar till att skapa ”hela Sveriges landslag”.

Stjärnspäckad tävling med fokus på laget

Annons

Vi kommer att få se nyblivna världsmästarna och superstjärnorna Daniel Ståhl, som kastar på lördag, och Mondo Duplantis som hoppar på söndag.  Men Finnkampen är verkligen en lagtävling där allas insatser och prestationer är lika värdefulla. Där kampen står i fokus som skön kontrast till alla galor. Där landslagsdräkten bärs med stolthet och där publiken uppskattar när någon kämpar till sig en femteplats som i slutändan kan visa sig vara helt avgörande.

Finnkampen är levande idrott när den är som bäst! Papperskalkylerna visar på svensk seger bland herrarna medan Finland har ett övertag på damsidan. Men det är på banorna det kommer att avgöras. Dagsform, lagsammanhållning och publikstöd kommer att vara avgörande. Helgen kommer att föda nya Finnkampshjältar bland de aktiva som kommer att kliva fram och bjuda på överraskningar i kampen med de blåvita lejonen.

Stor plats i svenska folkets hjärtan

Finnkampen är tillsammans med Vasaloppet det mest klassiska årligen återkommande idrottsevenemanget med en stor plats i svenska folkets hjärtan. En landskamp med en rik historia av dramatik, underhållning, känslor och massor av stories och legender. De ska vi återkomma till 2025!

Vi ses till helgen på Stockholms Stadion! Sätt på dig något blågult, ta med dig kompisarna för att heja fram våra landslag till nya segrar i fantastiska Finnkampen!

Biljetter och mer information hittas via www.finnkampen.se

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se
Stefan Olsson 2023

Stefan Olsson

Generalsekreterare

070-349 21 41 stefan.olsson@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter