Wikström persade i London – Pihlström premiärsnabb i Karlsruhe

Mix Carolina Wikström och Samuel Pihlström (arkivbilder).

Carolina Wikström kapade under lördagskvällen drygt 15 sekunder på sitt personliga rekord på 10 000 meter. 32:31.62 på Night of the 10,000m PBs i London innebär att hon klättrar till femte plats på den svenska genom-tiderna-listan. "Jag är väldigt nöjd med loppet!" säger Carolina.

Maratonlöparen Carolina Wikström avstår sommarens VM i Budapest. Fokus 2023 ligger istället på att bli snabbare på 10 kilometer och halvmaraton, något som ska göra att hon tar ytterligare ett kliv i utvecklingen som löpare (läs mer HÄR).

Under lördagskvällens Night of the 10,000m PBs i London slog Upsalalöparen till med 32:31.62, vilket är drygt 15 sekunder snabbare än hennes tidigare rekord på distansen som hon satte i Stockholm 2020.

- Jag är väldigt nöjd med loppet! säger Carolina.

- Jag hade en bra, avslappnad känsla i 5000-6000 meter. Men som den orutinerade banlöpare jag är räknade jag fel på varven och fick en mental svacka efter det. Men jag lyckades öka framför allt sista varvet och tog igen många sekunder då.

Insatsen i London innebär att Carolina klättrar från åttonde till femte plats på den svenska genom-tiderna-listan som toppas av Meraf Bahtas 31:08.05.

Carolina slutade på 15:e plats i loppet, som vanns av etiopiskan Mizan Alem Adane som sprang rakt in i den exklusiva sub-30-klubben med 29:59.03.

Pihlströms näst snabbaste

Under lördagen bjöds det på fina svenska löparprestationer även på Lange Laufnacht i Karlsruhe. Inte minst visade Samuel Pihlström framfötterna i årets första 1500-meterslopp. Hällelöparen sprang i mål på 3:38.76 vilket är hans näst snabbaste tid i karriären. Det personliga rekordet, 3:37.23, kom på fjolårets Bauhausgala.

Loppet i Tyskland räckte till en tiondeplats i A-finalen, tre tiondelar efter finländaren Topi Raitanen. Segrade gjorde belgaren Jochem Vermeulen på 3:35.80.

Lördagskvällens notering innebär att Samuel övertar platsen som svensk statistiketta 2023, där klubbkompisen Viktor Idhammar tidigare tronade med 3:39.66.

Nästpers blev det även för Sävedalens Amélie Svensson, 9:55.15 på 3000 meter hinder. Amélies bästanotering, 9:52.49, kom på SM ifjol. Klubbkompisen och regerande svenska mästarinnan Linn Söderholm slutade åtta i samma lopp och tiden skrevs till 10:01.55.

I Karlsruhe inledde även MAI:s Maria Freij sin sommarsäsong och det gjorde hon med karriärens näst snabbaste 800-meterslopp utomhus, 2:06.14 vilket räckte till en femteplats i tävlingen.