Annons

Annons

Wilma Nielsen inför U23-EM: ”Jag går för guldet”

Wilma Nielsen 2562 Wilma Nielsen tog brons på U23-EM 2021.

FOTO: DECA TEXT&BILD

På torsdag drar U23-EM från finska Esbo i gång. I den svenska truppen finns både etablerade seniorlandslagsaktiva, spännande framtidsnamn och debutanter. På förhand ser Sverige ut att ha en handfull medaljchanser under mästerskapet.

U23-EM har historiskt varit framgångsrikt för svensk del med medalj vid varje upplaga med undantag för när mästerskapet gick i Göteborg 1999. Bland annat Christian Olsson, Susanna Kallur, Carolina Klüft, Andreas Kramer och Henrik Larsson har alla tagit guld i tävlingen där många av deltagarna på den högsta nivån redan är etablerade i senioreliten.

Till årets mästerskap skickar Sverige en stark trupp med flera goda medaljchanser. Wilma Nielsen är den deltagaren som har medalj sedan tidigare U23-EM då hon tog brons på 800 meter i Tallinn 2021. I Esbo går Wilma in med nästa bästa säsongsbästa och har höga förväntningar inför tävlingarna.

– Jag har väldigt höga förväntningar, jag vill försvara mitt brons men jag går för guldet i år. Första målet är att ta sig till final så enkelt som möjligt och sen gå för medaljerna. Jag har satsat på den europeiska säsongen i år och sprungit alla lopp på 2:02 så jag går in i mästerskapet med gott självförtroende, säger Wilma Nielsen.

Wilma kommer tillsammans med systern Julia Nielsen att dubblera och även springa 1500 meter i Esbo.

I de horisontella hoppgrenarna för kvinnor sticker Sverige ut med flera tjejer högt upp på årsbästalistorna. Maja Åskag ligger med sina 14.00 tvåa inför tresteget tätt följd av Emilia Sjöstrand som i vintras hoppade 13.98.

Både Maja och Emilia ställer även upp i längd där de får sällskap av Tilde Johansson. Alla tre tjejer har god chans på både final och framskjutna placeringar.

– Det är mitt sista mästerskap som junior så jag vill bara ut och njuta av det. Jag har tagit medalj på alla juniormästerskap jag ställt upp i så självklart vill jag kunna göra det i år igen. Det ser ut att kunna bli bra förhållanden och stämning på läktaren så det ser jag fram emot. Att vi är tre svenska tjejer som hoppat så bra ser jag bara som positivt, vi kan peppa och ge varandra stöd, säger Tilde Johansson.

På killsidan ser de största framgångarna ut att kunna komma på 400 meter häck där både Oskar Edlund och Karl Wållgren har klar chans på final. Oskar ligger på pappret fyra inför mästerskapet med det nysatta personliga rekordet 49.94 och Karl är placerad som sjua med sina 50.11. Även männens stafett över 4x400 meter ser ut att kunna bli en bra gren för svensk del där Oskar och Karl kommer att ingå.

– Jag känner att jag har en del att bevisa. Det har varit en knackig säsong så här långt så jag känner att det börjar bli dags att prestera och det tror jag verkligen kan komma den här veckan. Både jag och Karl Wållgren har sprungit bra i år och jag tror det kommer krävas runt 50 sekunder blankt för att ta sig till final, säger Oskar Edlund.

På 1500 meter ligger Samuel Pihlström tia inför tävlingarna men det skiljer inte mer än ett par sekunder upp för att kunna vara med och slåss om de allra mest framskjutna placeringarna.

Läs mer om U23-EM i vår guide.

Här kan ni se fullständiga startlistor.

SVT Play sänder U23-EM med start på fredag.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER