Annons

Annons

Nytt om resultatrapportering för arenatävlingar

16 jan 2023
Nytt för 2023 är att även arrangörer av små arenatävlingar behöver skicka in resultatlistor via tävlingsadministrationsprogram. Detta innebär mindre arbete, färre fel och snabbare publicering.

Det kostar lite att använda ett administrationsprogram men det är väl värt pengarna eftersom man inte behöver skriva in namn – dessa hämtas direkt från den centrala databasen vid anmälan eller när resultatlistan skapas. För små interna tävlingar som inte har några intäkter i form av anmälningsavgifter erbjuder flera ägare av administrationsprogram dessutom rabatt.

Tävlingen kan genomförs precis som vanligt
Själva genomförandet av den lilla tävlingen görs på samma sätt som tidigare där resultaten fylls i på pappersprotokoll. När resultatlistan sedan ska skapas efter tävlingen så görs det i administrationsprogrammet istället för i Excel-mallen. Men det går givetvis utmärkt att lägga in resultaten löpande under tävlingen, då är resultatlistan i princip klar när tävlingen är slut.

Det fina med tävlingsadministrationsprogram är att namn, födelseår och förening på de tävlande hämtas från den centrala databasen och behöver alltså inte skrivas in. När alla resultat är på plats klarmarkeras tävlingen och resultatfilen skickas automatiskt till friidrottsstatistik.se. 

Allmänt om resultatrapportering
Svensk Friidrotts resultat- och statistiksystem – friidrottsstatistik.se – offentliggjordes 2020 och möjliggör en mer omfattande och snabbare uppdaterad statistik än tidigare inklusive bland annat möjlighet att söka på namn för samlad info om aktiva, bättre resultatservice mm. Systemet underlättar också tävlingsarrangemang för föreningar eftersom aktiva vid anmälan hämtas direkt från databasen. 

Resultatrapportering från arenatävlingar sker via något av de tävlingsadministrationsprogrammen som är anpassade för statistiksystemet (se nedan). Detta gäller alla typer av arenatävlingar, stora såväl som små.

Tävlingsadministrationsprogram spar tid
Genom att använda tävlingsadministrationsprogram så spar man som arrangör tid före, under och efter tävlingen. Vid anmälan hämtas de aktiva direkt från Svensk Friidrotts databas med korrekta uppgifter inklusive års- och personbästa vilket innebär att inga namn behöver skrivas in. Det går också att ha live-resultat under pågående tävling.
När tävlingen är slut så är resultatlistan i princip klar, väldigt lite efterarbete krävs.

Så publiceras resultatlistan
När tävlingen avslutats och klarmarkerats i tävlingsadministrationsprogrammet så skickas resultatfilen med automatik till friidrottsstatistik.se. Där publiceras en kopia av resultatlistan vilket normalt sker närmast påföljande vardag. Om så inte gjorts så kontakta undertecknad.
Notera att det är arrangören som äger originalresultatlistan och den ska publicera på Internet i sin helhet.
I stort sett alla ägare av tävlingsadministrationsprogram har egna hemsidor där originalresultaten också bör publiceras. Vi rekommenderar alla tävlingsarrangörer att även publicera resultaten där. Från dem kan en länk läggas på den egna hemsidan. 

Tävlingsadministrationsprogram
Det finns flera tävlingsadministrationsprogram anslutna till friidrottsstatistik.se och på respektive webbplats finns information om priser mm.

Programmets namn, företaget och kontaktperson(er):
• EasyRecord, Varberg. Max Lingefjärd och Fredrik Hällefors
WebAthletics, Nyköping. Claes Jurstrand
• Roster Athletics, Köpenhamn. Kristian Midtgaard
• Track&Field. SwedishTiming, Lerum. Christer Falk
• Hego. Elite Timing, Stockholm. Mucki Heimann

Specifika regler för barn och ungdom
Sedan 1 maj 2020 gäller nya regler för barn: Inga resultat i klasser 11 år och yngre ska publiceras på Internet men resultaten ska för mängdstatistikens skull rapporteras till SFIF tillsammans med övriga resultat. Notera att om en 11-åring eller yngre tävlar i ungdomsklass (12–17 år) eller seniorklass så ska resultaten hanteras resultaten som vanligt och publiceras.

Veteranklasser
När det gäller klasser och grenar för veteraner så måste de anges på motsvarande sätt som för seniorer, juniorer och ungdomar. D v s klass och gren i femårsintervaller (M35, M40, M45 etc) följt av grennamnet. Exempel: M45 Kula (7.26 kg), M50 Kula (6.0 kg), M55 Kula (6.0 kg), M60 Kula (5.0 kg) etc. Det kan t ex inte stå "Veteraner Kula" med flera olika åldersklasser i samma lista eftersom det då inte framgår vilken redskapsvikt som användes. Detta för att det ska bli rätt gren-ID så att inläsningen av resultatfilen till friidrottsstatistik.se blir korrekt.

Om man arrangerar någon enstaka liten tävling om året kan man i undantagsfall använda den gamla Excel-mallen.

Jonas Hedman

Ansvarig friidrottsstatistik.se
jonas.hedman@friidrott.se
0709-99 51 04

Resultatrapportering för långlopp utanför arena