Annons

Annons

Resultatrapportering arenatävlingar

1 jan 2024
Sedan 2023 gäller att all resultatrapportering från arenatävlingar görs via tävlingsadministrationsprogram vilket även inkluderar små tävlingar. På så sätt blir det färre fel att korrigera och resultaten publiceras snabbare på friidrottsstatistik.se. Det innebär i sin tur att vi kan erbjuda en mer omfattande och kontinuerligt uppdaterad statistik. Tävlingsadministrationsprogram innebär mindre arbete för arrangören före, under och efter tävlingen.

Det kostar lite att använda ett tävlingsadministrationsprogram men det är väl värt pengarna eftersom förening, namn, födelseår och aktuellt års- och personbästa hämtas från den centrala databasen. Det behöver inte skrivas in. För små interna tävlingar som inte har några intäkter i form av anmälningsavgifter erbjuder flera programägare rabatt.

Tävlingen kan genomförs som vanligt
Genomförandet av den lilla arenatävlingen kan gå till på samma sätt som tidigare genom att pappersprotokoll fylls i. När resultatlistan sedan ska skapas efter tävlingen så görs det i administrationsprogrammet. Men det går givetvis utmärkt att lägga in och publicera resultaten löpande under tävlingen, då är resultatlistan i princip klar när tävlingen är slut.  

Så publiceras resultatlistan
När tävlingen avslutats och klarmarkerats i administrationsprogrammet så skickas resultatfilen med automatik till friidrottsstatistik.se. Där publiceras en kopia av resultatlistan vilket normalt sker närmast påföljande vardag. Om så inte gjorts så skicka ett mejl till resultat@friidrott.se.

Notera att det är arrangören som äger originalresultatlistan som ska publiceras på Internet i sin helhet. Detta lämpligen på administrationsprogrammets webbplats. Vi rekommenderar alla tävlingsarrangörer att även publicera resultatlänken på sin egen hemsida. 

Tävlingsadministrationsprogram
Det finns flera tävlingsadministrationsprogram anslutna till friidrottsstatistik.se och på respektive webbplats finns information om priser mm.

Programmets namn, företaget och kontaktperson(er):
• EasyRecord, Varberg. Max Lingefjärd och Fredrik Hällefors
WebAthletics, Nyköping. Claes Jurstrand
• Roster Athletics, Köpenhamn. Kristian Midtgaard
• Track&Field. SwedishTiming, Lerum. Christer Falk
• Hego. Elite Timing, Stockholm. Mucki Heimann

Viktigt om veteranklasser

När det gäller klasser och grenar för veteraner så måste de anges klassvis på motsvarande sätt som för seniorer, juniorer och ungdomar. D v s klass och gren (M35, M40, M45 etc) följt av grennamnet.
Exempel: K 60 m häck (68.6 cm), M45 Kula (7.26 kg), M50 Kula (6.0 kg), M55 Kula (6.0 kg), M60 Kula (5.0 kg) etc. Det kan t ex inte stå "Veteraner Kula" med flera olika åldersklasser i samma lista eftersom det då inte framgår vilken redskapsvikt som användes. Detta för att det ska bli rätt gren-ID så att inläsningen av resultatfilen blir korrekt.

Specifika regler för barn och ungdom
Sedan 1 maj 2020 gäller specifika regler för barn: Inga resultat i klasser 11 år och yngre ska publiceras på Internet men resultaten ska för mängdstatistikens skull rapporteras till friidrottsstatistik.se tillsammans med övriga resultat. Notera att om en 11-åring eller yngre tävlar i ungdomsklass (12–17 år) eller seniorklass så ska resultaten publiceras på Internet.

Om man arrangerar någon enstaka liten tävling om året kan man i undantagsfall använda den gamla Excel-mallen. Då tillkommer en administrationsavgift på 350 kr plus moms.

Jonas Hedman

Ansvarig friidrottsstatistik.se
jonas.hedman@friidrott.se
0709-99 51 04

Resultatrapportering för långlopp utanför arena