Annons

Annons

Emilia Sjöstrand fjärde svenskan över 14 meter

Emilia Sjöstrand (1) Emilia Sjöstrand.

FOTO: DANIEL GONZALEZ

I Albuquerque, New Mexico blev Hellas Emilia Sjöstrand den fjärde svenskan, ute och inne, att hoppa över 14 meter i tresteg. Emilias segerresultat i tävlingen mätte 14.09 och hon är nu bara tre centimeter ifrån Camilla Johanssons 24 år gamla inomhusrekord. "Det var en fantastisk tävling, men jag kände absolut att hoppen har förbättringspotential", säger Emilia.

För två veckor sedan slog Emilia Sjöstrand till med 13.96, bara två centimeter från personbästat från ifjol.

Under lördagskvällen visade 21-åringen, som i USA tävlar för San José, att storformen håller i sig och den här gången bar det hela vägen över drömgränsen 14 meter.

Emilias hoppserie på Mountain West Indoor Track & Field Championships lyder: 13.90 - 14.04 - 14.09 - 13.66 - 13.56 - 13.77.

- Det var en fantastisk tävling! Jag kände att det äntligen var dags att få 14 meter i dag. Allt kändes väldigt bra, jag kände mig lätt och var väldigt taggad. Så när första hoppet var 13.90 kände jag att jag ville ta chansen, säger Emilia.

Fortfarande står sig Camilla Johanssons inomhusrekord 14.12 som hon satte för 24 år sedan, men nu är Emilia bara tre centimeter bakom.

- Så kul med 14 plus, men lite surt såklart att vara så nära svenska rekordet. Men jag kände absolut att hoppen i dag har förbättringspotential så förhoppningsvis kommer det om två veckor på NCAA nationals, säger Emilia.

Om vi räknar resultat såväl inomhus som utomhus så hade tre svenskor hoppat över 14 meter före den här kvällen: Carolina Klüft, Maja Åskag och Camilla Johansson. Nu har Emilia Sjöstrand blivit en fjärde medlem i den exklusiva klubben.

8.14 av Maja Maunsbach

Även IFK Lunds Maja Maunsbach hade en fantastisk lördag. I fredagens försök på 60 meter häck på Big 10 Indoor Track And Field Championships i Geneva, Ohio, tangerade hon sitt personbästa 8.18.

I lördagens final vässade hon den tiden till 8.14 vilket räckte till en tredjeplats i tävlingen.

Maja, som i USA springer för Minnesota, klättrade därmed från sjunde till en delad fjärdeplats på den svenska genom-tiderna-listan.

Läs också:

Nytt Sverige-bästa av Oskar Edlund

Friidrottsfest i Örebro – här är lördagens alla medaljörer

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Diamond League Xiamen
Duplantis och Kramer inleder Diamond League-säsongen

I helgen startar arenasäsongen 2024 på allvar när årets första Diamond League avgörs i kinesiska Xiamen där Armand Duplantis och Andreas Kramer finns med. Dessutom tävlar Perseus Karlström på lag-VM i gång och i USA tävlar flera av våra elitaktiva.

LÄS MER