Annons

Kramer OS-klar: "Klart jag siktar på final"

Andreas Kramer 8805 Andreas Kramer är klar för OS i Paris.

Med exakt 100 dagar kvar till OS-invigningen presenteras 800-meterslöparen Andreas Kramer som en av de uttagna till OS. Efter IVM-silvret i Glasgow tidigare i år och klarad kvaltid redan under fjolåret var uttagningen ett eventuellt inte så överraskande, men dock lättande besked: "Det ger mig bättre förutsättningar", säger Andreas.

Annons

Uttagningen till OS sker i etapper och under onsdagen fick Andreas Kramer sin efterlängtade biljett till Paris i sommar. Ullevilöparen kan nu planera sin utomhussäsong helt efter höjdpunkten i augusti.

– Jag är såklart väldigt glad och personligen hoppades jag på att få besked så tidigt som möjligt. Nu när jag fick svar redan i april kan man se över tävlingsplaneringen lite och ändra den till det bättre under säsongen. Det ger mig bättre förutsättningar, säger Andreas.

Han säger att han nu kan fokusera på de tävlingar han har planerat in och även på sina träningsläger – ett höghöjdsläger och ett värmeläger – och hitta ett annat lugn när han är där.

– Nu har ju jag klarat alla möjliga kvalgränser redan, men om man pressas att visa en viss tid under säsongen inför OS så byggs en stress upp, säger han och fortsätter:

– Nu blir det lugnare både för mig och för folk omkring mig och jag kan fokusera på att vara bäst när det gäller. Jag kommer inte att leverera mitt livs bästa resultat på de första tävlingarna för säsongen, och det är ok.

Annons

Utomhussäsongen börjar i Kina

I skrivande stund är Kramer på väg till Kina och de två inledande Diamond League-galorna som äger rum 20 och 27 april i Xiamen respektive Suzhou. Sedan följer en lite lugnare period innan ett intensivt tävlande tar vid i slutet på maj. SM i Uddevalla, som arrangeras under de sista dagarna i juni, markerar slutet på den intensiva tävlingsperioden och starten på den riktiga uppladdningen inför Paris.

I Paris kommer såklart världens allra bästa 800-meterslöpare att ställa sig på startlinjen och det blir ingen enkel resa genom kval och semifinal, det vet Andreas Kramer. Paris-OS blir dessutom första mästerskapet med ett nytt upplägg där inga tider från försöken går vidare, utan endast placeringar. Det öppnar upp för mer taktiska lopp, tror Andreas:

– Det blir intressant att se, för jag vet inte om det är till min fördel eller nackdel. På IVM lyckades jag fullt ut med min taktik, medan det andra gånger inte har lyckats alls. Men jag tycker att jag har blivit bättre på att hantera olika typer av lopp nu än jag var för några år sedan. Nu kan jag dra nytta av både snabbare lopp och mer taktiska.

Att han är en av världens bästa löpare på distansen vet vi. Hur långt det räcker på ett OS är omöjligt att säga innan mållinjen är korsad, men en tydlig målbild har Andreas Kramer:

Annons

– Det är klart att jag siktar på final! Alla de bästa kommer att vara där, det vet man, men det ryker favoriter i alla steg från försök till semi, så ingen kan vara säker. Det är alltid nya löpare i final och det kommer att vara stentufft, men jag tycker att jag har i en final att göra.

***

Hör förbundskapten Kajsa Bergqvist prata OS i P1:s Studio 1, onsdag 17 april, klockan 17.30. 

***

Läs mer om tidigare OS-uttagna svenskar:

Annons

Fyra svenska friidrottare redan klara för OS i Paris

Suldan och Carolina uttagna till OS i Paris "Superglad" 

Almgren OS-uttagen – "Perfekt att få tidigt besked"

Här är de svenska nomineringsgränserna inför OS – "Hoppas på en stor trupp"

Till Svensk Friidrotts uttagningssida

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Sara Lennman 2884
Personligt rekord igen av Lennman: "Riktigt nöjd"

Så sent som i måndags satte Sara Lennman personligt rekord i kula med 18.25. På Nordiska mästerskapen i Malmö förbättrade hon perset med ytterligare 14 centimeter. Under söndagen fick vi även se Maja Nilsson höja sitt svenska årsbästa i höjd till 1.9…

LÄS MER
Henrik Larsson 2859
Blågul trio under 21 sekunder

Det fina vädret höll i sig under den andra dagen av Nordiska mästerskapen i Malmö. Vinden hade mojnat vilket de manliga 200-meterslöparna utnyttjade till fullo. Henrik Larsson vann på fina 20.49 och fick med ytterligare två svenskar under 21 sekunder…

LÄS MER