Annons

Annons

Svenskt rekord i kula av Axelina Johansson

Axelina Johansson 2022 Axelina Johansson, arkivbild.

FOTO: DECA TEXT&BILD

"Jag är chockad", säger Axelina Johansson. I Nebraska, USA, slog hon under lördagskvällen det svenska rekordet i kula med 19.30. Hon förbättrade därmed Fanny Roos tidigare rekordnotering inomhus med en centimeter.

På Frank Sevigne Husker Invitational öppnade Axelina tävlingen med en stöt på 17.86 innan karriärens första 19-meterstöt kom i andra omgången, 19.18.

Det svenska rekordet kom i tredje stöten när kulan landade på 19.30, en centimeter längre än vad Fanny Roos hade i finalen på inomhus-EM 2021 när hon tog silver.

- Jag förväntade mig inte alls att jag skulle stöta så här långt i dag. Jag är chockad och det kommer att ta ett tag innan det sjunker in, säger Axelina till Lincoln Journal Star.

- Svenskt rekord, det känns rätt häftigt. Jag tog det med en centimeter. Det rekordet är häftigt. Och det är också stort att sätta skolrekord, säger Axelina som pluggar i Nebraska.

Faktum är att Axelina slog skolrekordet redan med 19.18-stöten. Redan efter den prestationen täckte hon chockad för sitt ansikte, men lyckades alltså samla sig till ännu en jättestöt.

"När du stöter långt känns det bara så lätt"

- Det är galet. När du stöter långt känns det bara så lätt. Det är utan ansträngning och väldigt avslappnat. Det kändes ju väldigt bra, även om det alltid är svårt att veta hur långt det ska bli. Men när kulan landade så kände jag bara: herregud!

Axelina höjde sitt personliga inomhusrekord med över en meter, från 18.23 till 19.30. Hennes tidigare personliga rekord totalt, 18.57 från VM-kvalet i somras, överträffades även det med drygt sju decimeter.

19.30 gör Axelina till Europaetta i år och placerar henne som tvåa på världsårsbästalistan som toppas av Sarah Mitton från Kanada med 19.80.

Fanny Roos innehar det svenska rekordet utomhus med 19.42 från i somras och har hittills i år stött 18.66.

Axelina satte det tredje svenska rekordet inom loppet av en vecka efter Henrik Larssons 6.56 på 60 meter i söndags och Emil Danielssons svenska rekord på 1 mile i torsdags. Dessutom har det under samma tidsperiod blivit två svenska juniorrekord genom Tilda Månsson och Jonathan Grahn.

Se rekordstöten här.

Alla resultat från tävlingar.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter