Annons

Annons

Viktor Idhammar snabbare än 28 år gammalt svenskt rekord

Viktor Idhammar Viktor Idhammar på U23-EM i somras.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Natten till lördag sprang 20-åringen Viktor Idhammar snabbare än det svenska inomhusrekordet på 1000 m på en tävling i Blacksburg, Virginia. Viktor korsade mållinjen efter 2:20.55 och kommenterar efteråt: "Jag är nöjd med tiden, men känner att jag inte har farten än".

1000 meter inomhus är en distans som seniorer sällan löper och det svenska rekordet innehas av MAI:s Torbjörn Johansson som 1996 sprang på 2:20.56.

I natt svensk tid, på tävlingen Hokie Invitational, slutade Viktor Idhammar sexa i en tät A-final över 1000 meter och tiden skrevs till 2:20.55, en hundradel snabbare än det svenska rekordet och personligt rekord med nästan tre sekunder.*

Viktors splittider i natt: 28.68 – 27.78 – 28.01 – 27.66 – 28.45.

- Jag har haft en akillesskada, så det var nästan så att jag inte tävlade. Jag är nöjd med tiden, men känner att jag inte har farten än eftersom det fortfarande är så tidigt på säsongen, säger Viktor som har höga målsättningar 2024:

- Jag siktar mot OS, även om det är ett tufft mål. Sedan vill jag också springa DMR (distance medley relay) eller milen på NCAA Nationals.  

Viktor är född och uppvuxen i Cary, North Carolina. Hans mamma kommer från Perstorp och pappan från Stockholm. Familjen hamnade i USA därför att Viktor Idhammars farfar hade ett företag där.

Till vardags pluggar Viktor till ingenjör på Virginia Tech, han har dubbelt medborgarskap men sedan ifjol springer han även för en svensk klubb i form av Hälle IF.

Den gånga sommaren representerade han även Sverige på Junior-EM i Finland där han blev tia på 1500 meter.

Snabbaste svensken på 1000 meter utomhus? I somras sprang Ullevis Andreas Kramer på 2:16.96 på Folksam GP i Göteborg.

* I en tidigare version av den här texten stod det att Viktor satte nytt svenskt rekord, men resultatet kan inte bli aktuellt för ett officiellt rekordgodkännande då dokumentationen inte är fullständig. Här kan du läsa mer om vad som krävs för att ett svenskt rekord ska godkännas.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Albufeira
Framtidens friidrottstjärnor i Olympisk Offensiv

Albufeira i Portugal gästas just nu av många svenska friidrottsstjärnor och deras tränare som är på träningsläger inom ramen för Olympisk Offensiv. Vi fick en inblick i lägret och SOK:s satsning på unga friidrottare.

LÄS MER