Annons

Annons

Henriksson en hundradel från svenska rekordet – "Mer att hämta"

Julia Henriksson Ism 2023 (1) Julia Henriksson (arkivbild).

FOTO: DECA TEXT&BILD

Julia Henriksson har fått en drömstart på 2024. Under fredagskvällen var MAI-sprintern bara en hundradel från det svenska rekordet på 200 meter. "Det finns mer att hämta", säger Julia som med 23.16 går in som tvåa på den unga världsårsbästalistan.

I årspremiären slog Julia Henriksson till med 7.31 på 60 meter, karriärens näst bästa notering och bara en hundradel från det personliga rekordet.

Under fredagen kom nästa formbesked från Julia, när hon inledde Hotel Quality Games i Växjö med 23.16 på 200 meter. Tiden är förbättring av personbästat med en hel tiondel och nu är Julia bara en hundradel från Irene Ekelunds elva år gamla svenska rekord.

"Jättebra tid"

- Det är en jättebra tid såklart, samtidigt som jag känner att det är lite surt. Det var ju så nära rekordet. Men det kommer, säger Julia, som känner att hon kan trycka på ännu mer i början av loppet.

- Jag var lite passiv i början. Där kan jag vinna lite tid. Sedan kände jag att jag var bra i kurvan och att jag hade med mig farten bra in på upploppet. Men det finns mer att hämta.

På World Athletics unga världsårsbästalista går Julia nu in som tvåa. Bara amerikanskan Jasmine Montgomery har sprungit snabbare med 23.11.

Näst snabbast i Telekonsult Arena var Josefin Nilsson, Kalmar SK, som blev tvåa i A-finalen med 23.95. Tredje snabbast var Elvira Tanderud, Ullevi FK, som vann B-finalen på 24.05.

Kadestål nära perset

Även på herrsidan var en Malmösprinter snabbast. Kasper Kadestål vann B-finalen på 21.19, nytt svenskt årsbästa och en hundradel från personbästat.

Näst snabbast var Lerum Friidrotts Linus Pihl som i C-finalen sprang på 21.22, en sänkning av perset han satte i Göteborg den gångna helgen med hela tre tiondelar.

Tredje snabbaste tiden, 21.45, noterades av både Turebergs Emil Johansson och finländaren Oskari Lehtonen, där den sistnämnde var fem tusendelar snabbare.

Friidrottskanalen sänder hela helgen

Under lördagen fortsätter tävlandet i Växjö och du kan följa det hela i Friidrottskanalen från klockan 9.50. Med start 9.25 kan du även följa inomhus-SM i mångkamp som avgörs i Sollentuna.

Här hittas helgens sändningar på Friidrottskanalen.

Här hittas resultaten från fredagens tävlingar i Växjö.

Här kan du läsa mer om helgens tävlingar.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Albufeira
Framtidens friidrottstjärnor i Olympisk Offensiv

Albufeira i Portugal gästas just nu av många svenska friidrottsstjärnor och deras tränare som är på träningsläger inom ramen för Olympisk Offensiv. Vi fick en inblick i lägret och SOK:s satsning på unga friidrottare.

LÄS MER