Annons

Annons

Nedräkningen till Atea Friidrottsgalan 2023 har börjat!

Friidrottsgalan Sajt

Nu är det snart dags för årets glittrigaste friidrottsfest! Hela den svenska friidrottseliten möts på Atea Friidrottsgalan, tisdagen den 24 januari, för att mingla och få vara med när priser för de finaste prestationerna under 2022 delas ut. Här är allt du behöver veta inför galan.

Tisdagen den 24 januari är det äntligen dags för 2023 års upplaga av den glittrande Atea Friidrottsgala på Cirkus i Stockholm. Under kvällen kommer några av våra största stjärnor under festliga former att prisas för sina prestationer under 2022. Galan är i år, efter ett par digitala år, åter en fysisk fest med hela svenska friidrottseliten på gästlistan.

Hela galan sänds på Expressen.se med start klockan 19.00, så du kan följa festligheterna live och se några av dina friidrottshjältar ta emot priser i smoking och långklänning. 

Under galan kommer vi att få veta vem som krönts till Årets friidrottare – alltså den som hamnar som etta på Topp 10-listan. Listan tas fram av en jury och är en sammanställning av resultat från hela 2022. Listan jubilerar i år då det är det femtionde året som den tas fram.

Under kvällens gång kommer platserna fem till och med ett på listan att presenteras. Platserna tio till sex är:

10. Marcus Nilsson, tiokamp

9. Andreas Almgren, 5000 meter

8. Carl Bengtström, 400 meter/400 meter häck

7. Andreas Kramer, 800 meter

6. Fanny Roos, kula

Motiveringarna till placeringarna på listan hittar du här.

Alla nominerade inför galan

Men inte bara Årets friidrottare ska utses under galakvällen, utan det finns så klart flera kategorier. Vilka som är nominerade i de olika priskategorierna hittar du, tillsammans med motiveringarna, nedan.

Årets prestation i landslaget

Årets genombrott i landslaget

Årets prestation på SM

Årets prestation på Finnkampen

Årets prestation på Folksam Grand Prix

Även pris för Årets ungdomsledare, Vardagshjälte, Tränare, Svenska löpares pris och Friidrottsgalans hederspris kommer att delas ut under kvällen. 

Relaterade nyheter