Fredag 14 augusti 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 Sök på friidrott.se

 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


En stark avslutning för Asdis räckte till guld framför Sofi Flink.

En stark avslutning för Asdis räckte till guld framför Sofi Flink.
Foto: Deca Text & Bild

Andra raka SM-guldet för Asdis

AUG
14

Förra året SM-debuterade hon. I år tog Spårvägens isländska Asdis Hjalmsdottir andra raka guldet i spjut. Men det blev oväntat spännande. Sofi Flink, som bara tävlat en gång i år (dryga 49 meter i juni) tog över ledningen i femte omgången med fina 55.10. Men då svarade Asdis direkt med 57.27 – ett kast som räckte till guld. Sofi tog hem silvret och bronset gick till Matilda Elfgaard, Athletics 24Seven SK.
     - Det blev ganska tufft. Jag kastade inte lika bra som jag velat. Men jag går i alla fall hem med guldet. Fick lite spark i rumpan när Sofi gick förbi mig där, säger Asdis efteråt.
     
     Andra guldet även för Jesper
     Hässelbys Jesper Hellström var liksom Asdis stor favorit inför trestegsfinalen, och motsvarade även han förväntningarna. Med ett säkerhetshopp i första omgången noterades han för 16.07 - och i tredje 16.09. Inga för Jesper jättehopp i dag men det räckte till andra raka SM-guldet.
     - Jättebra förhållanden, men jag saknade publiken. Fick inte träffen i dag, det satt inte riktigt. Lite hoppovana, säger Jesper efteråt.
     Annars var det Örgryte som jagade medaljer ner till Göteborg. Isak Persson gjorde jobbet med 15.76 och silver. Kampen om bronset blev stenhård; ÖIS:aren Artur Engström hade två hopp på 15.36 - endast fyra cm från Hammarbys Erik Ehrlin som tog brons.
     En fin final av ÖIS ändå, som slutade 2:a, 4:a, 6:a och 9:a. 9:an Lukas Edqvist, 17 år, persade med 14.85 i finalens första hopp.
     Inte mindre än tre pers noterades i finalen.
     /Gustav Orbring

Khaddi Sagnia briljerade i SM-kvalet i längd.

Khaddi Sagnia briljerade i SM-kvalet i längd.
Foto: Deca Text & Bild

Jättehopp av Khaddi Sagnia i
längdkvalet - 7cm från perset

AUG
14

Det bjöds på fina förutsättningar på Gräby Sportfält när friidrotts-SM dag 1 kickade igång med kval och försök under fredagseftermiddagen.
     Höjdpunkten var definitivt när Ullevis Khaddi Sagnia drog till med 6.74 i första hoppomgången av längdkvalet - med god marginal till plankan. Det är hennes femte längsta hopp i karriären utomhus och sju cm från perset som hon satte tidigare i somras.
     
     Snabba tider i 100-försöken
     I herrarnas försök på 100m sprang Växjös Thomas Jones in på sin snabbaste tid någonsin: 10:45 - dock i för stark medvind (+2.2). Snabbast var Henrik Larsson, sex hundradelar snabbare.
     
     Forsell persade med metern i släggkvalet
     En som verkat toppa formen perfekt inför SM var Motalas Sara Forsell, som persade med nästan en meter i släggkvalet. 61.86 blev längsta kastet, och placerade henne som trea totalt i kvalet bakom Tracey Andersson och Grete Ahlberg.
     Liveresultat, tidsprogram och startlista hittar ni i högerspalten.
     Se friidrotts-SM live i SVT1 från 16:00 i dag.

     /Gustav Orbring

SVT:s sändning slutar 19:45. Då tar Friidrottskanalen.se över.

SVT:s sändning slutar 19:45. Då tar Friidrottskanalen.se över.
Foto: Deca Text & Bild

Se båda SM-finalerna på 10 000m
live på Friidrottskanalen.se i kväll

AUG
14

I dag drar äntligen friidrotts-SM i Uppsala igång. 13:45 inleds mästerskapet med släggkval för kvinnor. Och senare i eftermiddag/kväll inleds flera finaler.
     SVT sänder första dagen 16:00-19:45. Det innebär att de inte sänder finalerna på 10 000m. Istället kan ni se dem live gratis på Friidrottskanalen.se. Vi kommer filma snett framifrån med en golfbil.
     Vi börjar följa täten först tio minuter in i loppet. Det beror på att vi inte kan filma från löparbanorna förrän SVT:s sändning slutar, vilket är först 19:45. Så första tio minuterna filmas från läktaren.
     Gustav Orbring kommenterar och filmar.
     Till sändningen av herrfinalen.
     Till sändningen av damfinalen.
     Mer läsning: David Nilsson hoppas på första SM-guldet: "Skulle göra sommaren fulländad"

JSM/USM: Flera grenar stängda
för efteranmälan

AUG
14

Vid midnatt gick anmälningstiden ut för första JSM-/USM-helgen (21-23/8). Ett stort antal grenar är nu stängda för efteranmälan, och i många av dem kommer startfälten på tisdag morgon att reduceras till maximalt tillåtna 16 deltagare.
      Dessa grenar går det inte längre att anmäla sig till:

Läs mer Läs mer...

Nilsson hoppas på första SM-guldet:
"Skulle göra sommaren fulländad"

AUG
13


     
     David Nilsson är en av de största guldkandidaterna när 10 000m-metersfinalen för män avgörs den första SM-dagen av tre. Han kliver in i finalen med bästa årsbästat (28:32) - och har en säsong med hela elva (!) pers bakom sig.
     - Det är några som sagt att jag är favorit, och jag ska vara där uppe och tampas. Jag har aldrig tagit SM-guld tidigare, så det hade gjort sommaren fulländad, säger David när vi träffar honom i Uppsala på torsdagskvällen.
     
     Varnar för dubbla Samuel i finalen
     Herrfinalen drar igång 19:35, och det spås bli 23-24 grader, och det lär påverka loppet säger David.
     - Det är snällare än 24 mitt på dagen. Men det kan påverka 15-20 sekunder på sluttiden. Men vi får se vilket tempo som dras upp.
     David varnar dock för några konkurrenter speciellt: Samuel Tsegay och Samuel Russom. Tsegay har gjort ner mot 28:20 för många år sedan, och har ett årsbästa strax över Davids. Och så har vi då "nykomlingen" Russom som överraskade när han tog SM-guld på halvmaraton.
     - Jag kan tänka mig att de båda vill ha hög fart ner mot låga 29. Men jag vet inte hur Russom är man mot man. Han har utvecklats väldigt mycket i år, säger David.
     Se hela intervjun med David i spelaren ovan.
     
     Se finalerna live på Friidrottskanalen.se
     I och med att SVT kopplar över till Diamond League i Monaco på fredagskvällen slutar de sända 19:45. När sändningstiden är slut kan ni se både herr- och damfinalen på Friidrottskanalen.se gratis.
     Vi börjar alltså sändningen tio minuter in i herrloppet.
     Guide: Allt du behöver veta inför SM
     /Gustav Orbring

Henrik Wennberg och Vanessa Kamga två centrala pjäser i arrangörerna Upsala IF

Henrik Wennberg och Vanessa Kamga två centrala pjäser i arrangörerna Upsala IF
Foto: Deca Text & Bild

Historiskt friidrotts-SM står för dörren
- här är allt du behöver veta inför

AUG
12

För de allra flesta inom friidrotten är friidrotts-SM i augusti årets stora höjdpunkt. För de aktiva, för ledarna och inte minst för alla de anhöriga som normalt finns på plats för att stötta. I år kommer det bli helt annorlunda. Ingen publik tillåts. Alls.
      Men tack vare ett hårt arbete av arrangörerna Upsala IF så har vi ändå ett SM, något som inte alls var självklart för en kort tid sedan. Och alla ni som vill följa mästerskapet kan göra det i SVT och i våra egna medier – hela helgen (se mer info längst ned i texten).
      Ja, för första gången på 20 år arrangeras SM av Upsala IF – denna gång på nybyggda Uppsala Friidrottsarena vid Gränby Sportfält. Över 500 deltagare finns anmälda – och det gör att mycket planering med indelning i zoner och andra bitar har varit väldigt viktiga för att säkerställa ett ”coronasäkert” evenemang.

Läs mer Läs mer...

Klartecken för publikfritt
SM Maraton den 5 september

AUG
13

Efter ett uthålligt arbete från Marathongruppen (föreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK) och ansvariga på förbundet med att hitta rätt förutsättningar kan idag inbjudan till SM i maraton presenteras.
     Mästerskapet avgörs vanligtvis på försommaren, som en del av Asics Stockholm Marathon, men i år blir det en höstlik inramning då de svenska mästarna kommer att koras den 5 september. Banan är förlagd till en rundbana i Norra Djurgården i Stockholm, maximalt 40 kvinnor och 40 män kommer att ha möjlighet att delta och klasserna går med separata starter. Kriterier för deltagande har därför utarbetats och dessa presenteras i sin helhet i inbjudan.
     Ingen publik kan välkomnas för att titta på någon del av loppet, vare sig vid start, mål eller utmed banan och arrangörerna kommer också att säkerställa att inga förbipasserande stannar till och utgör risk för att trängsel uppstår.
     Mer information kommer längre fram. Läs gärna även inbjudan, som också finns tillgänglig via det centrala programmet.
     /Hillevi Thor

Listan över godkända skor publicerad
och så sker kontrollerna i Uppsala

AUG
13

Nu har World Athletics presenterat den lista över skor som är godkända vid tävling, utifrån de nya reglerna för skor på friidrottstävlingar. Listan återfinns här och finns även tillgänglig på den undersida där vi samlat information om de nya reglerna och dess implementering.
     
     Arbetssätt för skokontroller vid Friidrotts-SM
     I morgon startar Friidrotts-SM i Uppsala och teamet på plats har upprättat ett arbetssätt för hur skokontrollerna kommer att gå till. Alla aktiva bör ta del av denna i god tid innan start.
     1. I nummerlappskuvertet för alla som deltar i löpgrenar som är 800m och längre finns en ”skoblankett”. Denna ska den aktive fylla i och lämna in i samband med calling.
     2. En kontroll görs för att se om skomodellen den aktive avser att tävla i finns med på listan över godkända skor samt om de eventuellt är modifierade.
     3. I de fall skon inte finns med på listan eller om den är modifierad kommer skosulans tjocklek, inklusive eventuella personliga iläggssulor, att mätas.
     Denna kontroll kommer huvudsakligen att ske inför de längsta löpgrenarna, 5000m och 10000m.
     /Hillevi Thor

25 år sedan VM: "Jag kunde inte drömma om att vi skulle få VM"

 13 aug, 2020.Idag är det 25 år sedan friidrotts-VM på Ullevi avslutades. Tio soldränkta dagar med tropisk värme resulterade i fantastiska resultat av aktiva från 190 länder. Att lilla Sverige lyckades få ett så stort mästerskap är svårt att förstå idag.

Läs mer Läs mer...

25 år sedan VM: Ett domslut och en efterlysning som förändrade livet

 13 aug, 2020.Världsmästerskapen på Ullevi i Göteborg 1995 var en fantastisk upplevelse för alla som var där och det gällde inte minst 22-åriga Marika Larsson. Hon var yngsta domaren på Ullevi och de tio dagarna i den heta solen kom att resultera i minnen som är mycket tydliga så här 25 år efteråt.

Läs mer Läs mer...

Köp SM-stödbiljett - få chansen att
vinna en tröja signerad av Mondo

 12 aug, 2020.På fredag är det äntligen dags för friidrotts-SM i Uppsala! Mästerskapet avgörs fredag-söndag. Ingen publik är tillåten på arenan - men ni kan se det mesta live i SVT hela helgen.
   Passa också på att köpa en SM-stödbiljett till förmån för Upsala IF som arrangerar hela mästerskapet. Det betyder så mycket för dem nu när publik inte tillåts.

Läs mer Läs mer...

Ståhl segrade i Åbo - nära 70m

 12 aug, 2020.Mindre än dygnet efter 71.37-kastet i Sollentuna levererade Daniel Ståhl nya kast på absolut högsta nivå i Paavo Nurmi Games i Åbo, Finland. Efter två kryss inledningsvis fick han på 69.23, ett kast som räckte till seger. Ståhl kastade faktiskt över 70 meter denna kväll också. Men det underkändes efter tävlingen p.g.a. ringtramp.

Läs mer Läs mer...

Ansökan till friidrottsgymnasier öppen

 11 aug, 2020.I går öppnades ansökan till friidrottsgymnasium för dig som vill kombinera din friidrottssatsning med studier på gymnasiet. Ansökan görs i friidrottens ansökningsportal.

Läs mer Läs mer...

Kalle Berglund slog Anders Gärderuds
45 år gamla svenska rekord på 2000m

 10 aug, 2020.En fantastisk friidrottskväll under Sollentuna GP kröntes med ett nytt svenskt rekord. Kalle Berglund sänkte Anders Gärderuds 45 år gamla svenska rekord på ovanliga distansen 2000m - och blev förste svensk att gå under fem minuter på distansen.

Läs mer Läs mer...

Stark "comeback" av Erika:
Svenskt årsbästa i säsongsdebuten

 10 aug, 2020.Att Erika Kinsey haft en strulig uppladdning till den här säsongen är ingen överdrift. Inför säsongsdebuten i Sollentuna berättade hon om hur svårt det varit att hålla igång träningen i USA pga lockdown.
   - Det har inte blivit någon bra grundträning kan jag säga, med 2 månader med hemmaträning. En sån här säsong får resultaten bli som de blir, jag är bara tacksam över att jag får tävla, sa hon inför dagens tävling.

Läs mer Läs mer...

Bästa loppet på två år för Kramer
- 2/100 från sitt svenska rekord

 10 aug, 2020.Näst intill perfekta förutsättningar banade väg för ett snabbt 800m-lopp under Sollentuna GP. Och det var Andreas Kramer som utnyttjade det bäst. Andreas, som verkligen trivs i GP-sammanhang (han har satt två svenska rekord i samband med FGP), gick närmast haren och hade täten hela vägen in i mål.
   Segertiden skrevs till 1:45.05 - ynka två hundradelar ifrån sitt eget svenska rekord som han satte i Karlstad 2018, och tangerade i silverloppet i EM i Berlin senare samma sommar.

Läs mer Läs mer...

Karriärens näst längsta kast av Ståhl

 10 aug, 2020.Trots världsklass i kastningen denna sommar har varken Daniel Ståhl eller tränaren Vésteinn Hafsteinsson varit speciellt nöjda med hur det sett ut på tävling. Men efter en något stigande trend, och en något mer harmonisk Daniel Ståhl de senaste veckorna fanns det absolut förutsättningar för 70-meterskast den här kvällen i Sollentuna. Lägg där till bra väderförutsättningar med svag motvind och ett soldränkt Sollentunavallen.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Nytt svenskt årsbästa för Delryd
- närmar sig 2018 års form

Förtydligande:
Nya skoregler för arenafriidrott

J22 segrade i Landslagsutmaningen
Beslut om Finnkampen om två veckor
Erbjudandet förlängs: Fri tillgång till allt på friidrottsstatistik.se till 31/8
25 år sedan VM i Göteborg:
Det osannolika framträdandet

Hässelby drygar ut ledningen

Läs mer Nyhetsarkivet


Tidsprogram
Startlista
LIVERESULTAT

Köp SM-stödbiljetter
SM-guide

Live i SVT:
Fre: 16:00-19:45
Lör: 13:30-18:45
Sön: 11:00-15:20

Live på Friidrottskanalen:
10 000m-finalerna
19:35 och 20:30 fredag

 
Sändningar & klipp 
Friidrotts-SM 2020

Veckans tävlingskoll

Ta kontinuerligt del av de senaste resultaten och den samlade statistiken på vår nya samlingssida Friidrottsstatistik

14/8
Diamond League, Monaco
Startlistor/tidsprogram

 

RIG SENAST 15 OKTOBER
NIU SENAST 1 DECEMBER

 
Sollentuna, 10 augusti 
Sänds i SVT2 18-20
Startlista
Tidsprogram
Liveresultat

Värm upp med Folksam Friidrotta hemmaUppdaterad 7/8 2020

Nästa SM: 14-16/8


Nya skoregler

Viktig info att ta del av gällande nya regler kring tillåtna sultjocklekar samt lista över godkända skomodeller 
 

Veckans tävlingar


 
Ny sajt för
resultat och statistik:

friidrottsstatistik.se

Lanseringserbjudande

Föreningsprenumeration

Distriktsstatistik

Projektledaren Jonas Hedman berättar om sajten
 


Coronaviruset 

Rekommendationer
för friidrotten

Uppdaterat 24 juni

Temporära ramar för sanktioner

Se tävlingsrelaterad information i
tävlingskalendern


Status galor & mästerskap

Dela och få tips kring träning och föreningsverksamhet i Facebookgruppen Träningstips(a) 


Information
Inrapporterade resultat
Om nya resultatmallen


Svensk Friidrotts webbinarier

Se alla genomförda webbinarier i sin helhet i spelaren nedan

RF om trygg idrott: Idrottsombudsman och visselblåsartjänst

Från 1/1 2020
Krav om utdrag ur belastningsregistret
- läs Q&A
 

Barnkonventionen
blir lag - läs om hur idrotten påverkas
 


Ladda ner Friidrottens tävlingar för barn
 


Råd och tips om GDPR


Mer information Grenprogram femkamp Tävlingar Marknadsför er löpargrupp gratis på svenskalöpare.se

  

Börja friidrotta?