Fredag 22 januari 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 Sök på friidrott.se

 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nya riktlinjer:
Öppningar för träning för fler

JAN
22

Riktlinjerna för friidrottsverksamheten har nu uppdaterats ännu en gång. Detta efter att regeringen torsdagen den 21 januari meddelande att idrottsanläggningar – inomhus och utomhus - som drivs statligt eller kommunalt bör öppna för idrottare födda 2005 och senare.
     Några av riktlinjernas huvudpunkter är att det fortsatt är alla ansvar att agera på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Utomhusträning rekommenderas även fortsatt för alla grupper då detta på ett övergripande plan innebär en mindre risk för smittspridning att träna inomhus. Rekommendationen är också att fortsätta att begränsa antalet personer som samlas och att använda sig av åtta personer som riktmärke detta. I tillägg gäller nu följande:
     
     Friidrottare födda 2005 och senare
     Träning kan bedrivas inomhus och tävlingar kan genomföras vid enstaka tillfällen. Se särskilda riktlinjer för detta.
     
     Friidrottare födda 2004 och tidigare
     Träning kan bedrivas inomhus givet att detta är godkänt av den som ansvarar för inomhusanläggningen. Lokala kontakter måste därför tas med till exempel kommun, privat fastighetsägare eller annan som driver anläggningen för att säkerställa att en viss träningsgrupp kan träna i en viss inomhushall. Beslutet – oaktat vilket - från ansvarig part måste följas. Villkoren för träning för denna grupp kan alltså komma att se olika ut i olika delar av landet beroende på lokal smittspridningen och/eller vem som driver anläggningen.
     Inga tävlingar kan bedrivas under perioden.
     
     Elitfriidrottare
     Villkoren för elitfriidrottare är oförändrade i förhållande till tidigare riktlinjer. Träning och tävling kan fortsatt bedrivas för denna grupp. Läs mer om tävlingsriktlinjerna för elit här.
     
     Upprätta en lokal dialog
     Eftersom spridningen av covid-19 ser olika ut över landet kan det även fortsättningsvis finnas lokala och regionala skillnader i beslut, restriktioner och riktlinjer. Det är därför väldigt viktigt att upprätta en lokal kontakt och dialog för att få information om hur friidrottsverksamheten kan bedras.
     
     Gäller till 31 mars – eller till dess restriktionerna förändras
     Friidrottens riktlinjer har fått slutdatumet 31 mars i syfte att ge ro för planering men regeringen har meddelat att man kommer att stämma av gällande rådande restriktioner varannan vecka framöver så även friidrottens riktlinjer kan därför komma att justeras även innan den 31 mars.
     + Läs riktlinjerna i sin helhet
     + Gå till samlingssidan för corona/covid-19
     + 2005 och senare - tävlingsverksamhet
     + Elittävlingsverksamhet
     /Hillevi Thor

Thobias Montler, Angelica Bengtsson och Fanny Roos tävlar i Växjö i helgen.

Thobias Montler, Angelica Bengtsson och Fanny Roos tävlar i Växjö i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Stjärnorna jagar IEM-kvalgränser
- live i Friidrottskanalen i helgen

JAN
22

Trots pandemin har IFK Växjö lyckats planera för det årliga Quality Hotel Games i ISM-hallen 2020 Telekonsult Arena. Tävlingen brukar locka starka startfält, och så även i år – om än i mer avskalad form för att undvika trängsel.
     Thobias Montler, som öppnat säsongen starkt på sprintbanorna, ska göra sin första längdtävling. Thobias verkar trivas bra i Växjö. Hans nuvarande innepers på 8.22 gjordes på just ISM. Även Tilde Johansson gör sin första längdtävling.
     
     Flera IEM-kval kan vänta
     Stavhopparen Angelica Bengtsson ska inleda säsongen med ett sprintlopp på 60 meter. Där får hon sällskap av flera spännande namn, bland annat Nikki Anderberg och Filippa Sivnert. Den förstnämnda är regerande SM-mästare på 100m och den sistnämnda på 60 meter. Kan Filippa kliva under IEM-kvalgränsen på 7.40? Hon vann ISM på 7.38 förra året.
     Klubbkamraten Max Hrelja säsongsdebuterar på 60m häck och jagar även han IEM-kvalgränsen på 7.88. Och vi får inte heller glömma bort Fanny Roos som gör första kultävlingen för säsongen.
     Friidrottskanalen.se sänder live lördag och söndag med start 11:00 respektive 11:15. Köp båda dagarna här.
     Tidsprogram
     Startlistor
     /Gustav Orbring

Ragnar Carlsson slog coach Jons åtta år gamla Sverige-bästa i viktkastning.

Ragnar Carlsson slog coach Jons åtta år gamla Sverige-bästa i viktkastning.
Foto: Deca Text & Bild

Nytt Sverige-bästa av Ragnar

JAN
22

Ragnar Carlsson fortsätter visa på fina tävlingsresultat den här vintern. I inledningen av veckan slog han till med 23.52 i viktkastning, vilket är drygt tre dm över Mattias Jons tidigare Sverige-bästa genom tiderna i grenen (som han gjorde 2013). Mattias, som numera är Ragnars coach och såg kastet på plats i Falun.
     - Det är jättekul – skitkul. Det har alltid varit ett mål att ta coach-rekordet och det hände till slut, säger Ragnar till Dalademokraten.
     Kastet kom i första kastomgången, och är mer än en meter över Ragnars tidigare pers. Han noterades dessutom för tre ytterligare kast över tidigare PB:t.
     I kultävlingen stötte Sara Lennman 16.34 och kliver därmed upp som åttonde svenska genom tiderna inomhus.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Sök RF:s och Svenska Spels
Elitidrottsstipendium

JAN
22

Nu är ansökan öppen för Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2020-2021. Stipendiet ska skapa bättre möjligheter för idrottaren att kombinera elitidrott och eftergymnasiala studier.
     
     Delas ut till 75 elitaktiva
     Stipendiet är på 50 000 kr per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kr per termin) till 75 st elitaktiva. Friidrottare har historiskt sett varit välrepresenterade bland stipendiaterna och bland förra årets stipendiater såg vi Henrik Larsson, Andreas Almgren, Melker Svärd Jacobsson och Olof Ryberg.
     I stipendiet ingår följande stöd till idrottaren:
     – Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin) till cirka 75 aktiva.
     – Resursstöd från Riksidrottsförbundet i form av idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition.
     – Ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan.
     – Rådgivning och vägledning kring Dubbla Karriärer (DK). Idrottspsykologiskt karriärstödssamtal (karriärövergångar, karriärvägledning eller karriäravslut).
     – Ingång i vårdappen, Svensk Idrottshälsa.
     
     Mer info och länk till ansökan
     Mer information om stipendiet och länk till ansökan hittar du på Riksidrottsförbundet hemsida och under fliken Elitidrottsstipendium
     /Sofia Kuylser

Vanessa Kamga har anfört den positiva utvecklingen: Hon har toppat årsbästa de senaste fyra åren med i tur och ordning 54.91, 57.04, 59.06 och 60.01!

Vanessa Kamga har anfört den positiva utvecklingen: Hon har toppat årsbästa de senaste fyra åren med i tur och ordning 54.91, 57.04, 59.06 och 60.01!
Foto: Deca Text & Bild

Ӂrets gren 2020": Kvinnlig diskus

JAN
21

”Årets gren” är absolut inte någon officiell utmärkelse och man kan naturligtvis alltid diskutera vilka kriterier som skall användas. Om man fokuserar på ”stark positiv trend för den nationella eliten” är dock svaret för 2020 kvinnlig diskus.
     Mest påtagligt illustreras detta av 10-bästalistan genom tiderna där resultat från 2020 intagit placeringarna 2-5-7-8 därför att vi för allra första gången hade fyra som överträffade 57 meter samma år – varav bara en (Vanessa Kamga), gjort det före 2020. Även vad gäller antalet 50m-kasterskor – nio – var 2020 ett nytt rekordår.
     Specialartikeln ”Lyftet i kvinnlig diskus” dyker ned i den svenska grenhistorien för att ge ett perspektiv på det vi upplevde 2020. Där presenterar vi också 50m-, 55m- och 60m-klubbarna, dvs kronologiska sammanställningar av alla (38 resp 11 resp 2) som klarat dessa resp gränser.
     Sammanställningar som också tydligt understryker den positiva trend som rått i grenen under de senaste fem åren: Ökningar av antalet med 36 %, 57 % resp 100 %!
     / A. Lennart Julin

Nya kriterier för utländska aktiva

JAN
21

Sedan 19 januari gäller nya rutiner för utländska aktiva som vill tävla i Sverige i de elittävlingar som återstår under resten av inomhussäsongen. Beslutet är fattat i samråd med medicinska kommitténs ordförande samt sportchef, förbundskapten och tävlingsansvarig i Svensk Friidrott.
     Utländska aktiva får tävla på svenska tävlingar om de uppfyller följande kriterier:
     - Bor i Sverige (för arbete eller studier).
     - Har befunnit sig i landet minst 10 dagar innan tävlingen genomförs.
     Utländska aktiva som besöker Sverige under kort tid enbart för att delta i en tävling måste uppvisa ett negativt PCR-test taget inom 48h före tävlingsstart.
     /Daniel Bergin

Foto: Deca Text & Bild

Månadens i juli: Axelina Johansson

JAN
20

Det finns inte ett standardmönster som alla friidrottskarriärer följer. För vissa aktiva handlar det om en jämn och stadig utvecklingskurva medan det för andra är en ryckigare process som inkluderar distinkta ”lyft” som man nästan kan pricka in på minuten.
     Den senare beskrivningen stämmer till 100 % in på Hässelbys Axelina Johansson:
     Första 15m-stöten (15.27) kom redan vintern 2018 innan hon fyllt 18 år men när utesäsongen 2020 började var totalperset bara fyra decimeter längre (15.67 från inne-FGP i Sätra i februari). Ett resultat hon sedan utomhus den 8 juli hade höjt med nästan halvmetern till 16.15.
     Plötsligt händer det!
     Det var alltså utgångsläget när 20-åriga Axelina den 27 juli klev in i ringen vid en kasttävling i Falun för att – efter ogiltigt i första – göra sin andra stöt för dagen. Den kulan landade på 17.49!! Pers med en och en tredjedels meter och avancemang i ett svep ända upp till 4:e plats genom tiderna!
     ”Fullträff med stort F” alltså och med ytterligare tre stötar i tävlingen på 16.92 – 16.71 – 16.59 visade Axelina att det också handlade om att hon lyft sin nivå till någonting signifikant högre.
     SM-medalj och Finnkamspdebut
     Det underströks under fortsättningen av sommaren som innehöll ytterligare fyra 16m-tävlingar där SM i Uppsala bjöd på en imponerande stabil insats: Axelina hade fem godkända stötar med 16.85 som längst och 16.13 som kortast.
     Det gav karriärens första senior-SM-medalj (brons) och med Finnkampen det allra första uppdraget i seniorlandslaget.
     I vår Månadens-intervju ”När det gick så bra i somras har man bara fått mer inspiration!” berättar Axelina om hur förbättrad styrka, teknik och inställning ledde fram till sommarens stora lyft.
     / A. Lennart Julin

Fem nya motioner till årsmötet

JAN
20

Totalt tio motioner kommer att behandlas vid det digitala Förbundsårsmötet i slutet av mars. Detta efter att fem nya motioner, som inkom till den 15 januari, läggs till de fem som bordlades vid Förbundsårsmötet i oktober. Motionerna kommer att kompletteras med styrelsens yttranden något längre fram men finns nu att läsa i sin helhet på undersidan för motioner och yttranden.
     
     Förlängd nomineringstid
     Vi påminner också om att nomineringstiden till valberedningen gällande förbundsstyrelse och revisorer har förlängts och den nya sista dagen för inlämning av dessa är den 25 januari – alltså nu på måndag. Läs mer om detta i informationen från valberedningen.
     + Samtliga motioner
     + Valberedningens information
     /Hillevi Thor

Kraftmätningen 17 år ställs in

JAN
19

Förra veckan beslutade Svensk Friidrotts tävlings- och arrangemangskommitté (TAK) att SM-tävlingarna för juniorer och ungdomar vintern 2021 ställs in. Idag meddelar vi att inomhustävlingen Kraftmätningen 17 år ställs in. Under slutet av december presenterades alternativa upplägg på Kraftmätningen med 2-3 lag per plats men brist på öppna hallar samt restriktioner om icke resande gör det svårt för lag att delta. De flesta aktiva i denna ålder har dessutom haft begränsade tränings-och tävlingsmöjligheter under vintern. Anmälda föreningar är kontaktade.
     /Frida Hogstrand

Duplantis-familjen kammade totalt hem fyra priser under Idrottsgalan 2021.

Duplantis-familjen kammade totalt hem fyra priser under Idrottsgalan 2021.
Foto: Deca Text & Bild

Idrottsgalan: Mondo tog storslam

JAN
19

Armand Duplantis tog världen med häpnad när han slog två världsrekord och gick obesegrad ur alla tävlingar han ställde upp i förra året – bedrifter han prisats för på både Sportexpressens Friidrottsgala och World Athletic Rewards 2020. På gårdagens galakväll var det återigen dags för Mondo att uppmärksammas för sina enastående prestationer, vilket resulterade i en storslam. Mondo utsågs till vinnare av Årets Manlige Idrottare, Årets Prestation och Jerringpriset, där han tog hem hela 57% av folkets röster. Det var sammanlagt 366 634 röstande, och Mondo fick 211 757 av rösterna. Föräldrarna, Helena och Greg, skulle också uppmärksammas för sina tränarinsatser, då de vann kategorin Årets Ledare.
     Utmärkelser Mondo har blivit tilldelad för sina prestationer 2020:
     - Årets Friidrottare på Friidrottsgalan
     - Årets Manlige Friidrottare på World Athletic Rewards
     - Bragdguldet på Idrottsgalan
     - Årets Manlige Idrottare på Idrottsgalan
     - Årets Prestation på Idrottsgalan
     - Jerringpriset på Idrottsgalan
     /Lukas Nordén

Kommande SM-arrangörer 2022

JAN
18

Det står nu klart vilka föreningar och orter som kommer att arrangerade de kommande SM-tävlingarna 2022. Nedan följer SM-arrangörerna- och orterna för nästa år:
     - Friidrotts-SM i Norrköping (Tjalve IF Norrköping)
     - SM-JSM-USM Mångkamp i Västerås (Västerås FK)
     - SM Marathon i Stockholm (Hässelby SK/Spårvägens SK)
     - SM Halvmarathon i Göteborg (Göteborgs FIF)
     - SM-JSM-USM-VSM Terräng i Vällingby (Hässelby SK)
     - SM 100km i Linköping (IK Akele)
     - SM-JSM-USM-VSM Stafett i Göteborg (Vallenklubbarna)
     - Lag-SM(finalen) i Linköping (Linköpings GIF)
     - JSM-USM17 i Sollentuna (Turebergs FK)
     - USM 15-16 i Uppsala (Upsala IF)
     - Lag-USM i Huddinge (Huddinge AIS)
     - ISM i Växjö (IFK Växjö)
     - ISM-IJSM-IUSM Mångkamp i Örebro (KFUM Örebro)
     - IJSM-IUSM17 i Skellefteå (Skellefteå AIK)
     - IUSM 15-16 i Göteborg (Vallenklubbarna)
     
     Besked om SM-milen kommer senare.
     /Lukas Nordén

Förbundsdomarkursen är inställd

 18 jan, 2021.Kursledningen för förbundsdomarutbildningen har nyligen valt att ställa in kursen som var planerad till april 2021. Med anledning av regeringens rekommendationer om att undvika icke-nödvändiga resor och nära kontakter med människor utanför det egna hushållet.

Läs mer Läs mer...

Khaddi trea genom tiderna på 60m

 17 jan, 2021.Längdhopparen Khaddi Sagnia valde att byta ut längdtävling på fredagskvällen mot ett sprintlopp som första framträdande 2021, i Friidrottens Hus i Göteborg. Och hon slog till med ett riktigt panglopp på 60m.

Läs mer Läs mer...

Klarad IEM-kvalgräns för Henrik

 17 jan, 2021.OS- och IEM-satsande Henrik Larsson fick den säsongsöppning han hoppats på 60m. Efter avstannande 6.86 i försöken sprang han på 6.69 i finalen under Sprintutmaningen i Friidrottens Hus i Göteborg.

Läs mer Läs mer...

USA: 4.52 - Lisas bästa sedan 2018!

 16 jan, 2021.Hässelbys Lisa Gunnarsson öppnade på lördagen sitt 2021 i Baton Rouge med felfri hoppning från 4.25 via 4.35 och 4.45 upp till 4.52!
   Det var Lisas högsta resultat på nästan tre år och bara 3 cm från inneperset (4.55) och 8 cm från uteperset (4.60)!
   Lisa - som började hoppa när övriga två deltagare i tävlingen hade rivit ut sig - försökte avslutningsvis tre gånger på 4.61 som alltså skulle ha varit nytt totalpers.
   Lisas profil på friidrottsresultat.se
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Airtime dag 3: Oliwer 7.38

 15 jan, 2021.Efter höjd onsdag kväll och kula torsdag kväll ägnades den tredje och sista Airtime2-kvällen i Friidrottens Hus primärt åt längd. Trots närvaro av landslagsmeriterade Andreas Carlsson och Kaiza Karlén var det Ullevis Oliwer Danielsson som stod för det bästa resultatet.
   Oliwer – som fyllde 19 för en knapp månad sedan – hade effektiva hopplängder klart över sju genom hela tävlingen och när han i sjätte och sista fick en bra plankträff uppmättes 7.38! Dvs 6 cm över uteperset och 31 cm över gamla inneperset.
   Förhandsfavoriten Andreas fick aldrig något riktigt lyft på sina hopp och blev tvåa slagen med 15 cm.
   För kvinnliga favoriten Kaiza Karlén var det plankträffen som inte ville infinna sig. Så även om hon i de knappa tramphoppen landade en bra bit bortom 6-metersmarkeringen skrevs hennes officiella slutresultat till 4.25 från en genomspringning. Segern i stället till

Läs mer Läs mer...

Henrik Larsson vill ta nästa kliv under
OS-året: ”Är i bättre slag än 2019”

 15 jan, 2021.På söndag gör Götas Henrik Larsson säsongsdebut på Sprintutmaningen i Friidrottens Hus. Sprintern utmärkte sig väldigt tydligt 2019 med flera lopp nära svenska rekordet på 100m och ett U23-EM-guld i Gävle – något han håller som sin största framgång.
   Men 2020 var ett tuffare år för Henrik, som fick ryggproblem under vintern och kunde knappt tävla under innesäsongen. Han var tillbaka helt i somras, men var inte redo att fullt hantera belastningen vid högsäsong.

Läs mer Läs mer...

IJSM och IUSM 2021 ställs in
- ISM planeras genomföras

 15 jan, 2021.Svensk Friidrotts tävlings- och arrangemangskommitté (TAK) beslutade vid ett extrainsatt möte igår kväll att SM-tävlingarna för juniorer och ungdomar vintern 2021 ställs in. Eftersom de allra flesta aktiva i 15–22-årsåldern inte har tillgång till möjligheter att varken träna eller tävla i nuläget saknas förutsättningar att genomföra rättvisa och värdiga mästerskapstävlingar för dessa åldersgrupper.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Några som bor och tävlar utomlands?
Nomineringsperioden förlängd: 25/1

Airtime höjd: Majas bästa på två år

Regelbokens 2021-utgåva är här!
Valberedningen meddelar inför Förbundsårsmötet
Nomineringar till SOK och RF
Snabba sprintlopp i Göteborg

Läs mer Nyhetsarkivet

Elittävlingar i helgen:

23-24/1:
Quality Hotel Games
Växjö

Startlistor
Tidsprogram
Sändning Friidrottskanalen:
Köp båda dagarna

Veckans tävlingar

Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

31.1  Ansök. bidrag 65+

31.1  Nomin. Sportförälder


Friidrottsstatistik.se

Bra att veta om statistiksystemet

Senaste nytt:
se webbinariet 17.12

Presentationen 17.12

Föreningsprenumeration

Distriktsstatistik

Excel-mallen

NYA SKOREGLERNA

* Tillåtna sultjocklekar
* Lista över godkända skomodeller
 

CORONAVIRUSET 

Friidrottens  rekommendationer

Uppdaterat 22 januari.

Relaterad info:

Tävlingsrelaterad information i
tävlingskalendern


Status galor & mästerskap

Dela och få tips kring träning och föreningsverksamhet i Facebookgruppen Träningstips(a) 

Svensk Friidrotts podcast Svenska Friidrottare

 

Svensk Friidrotts webbinarier

Se alla genomförda webbinarier i sin helhet på vår Youtube


Var med och påverka 
Strategi 2025Ta del av arbetsprocessen,
läs och titta på filmer där det senaste förslaget presenteras, lämna din feedback.

 


Till friskfriidrott.seSlutställning 2020

RF om trygg idrott: Idrottsombudsman och visselblåsartjänst

Från 1/1 2020
Krav om utdrag ur belastningsregistret
- läs Q&A
 

Barnkonventionen
blir lag - läs om hur idrotten påverkas
 


Ladda ner Friidrottens tävlingar för barn
 


Råd och tips om GDPR


Mer information Grenprogram femkamp Tävlingar Marknadsför er löpargrupp gratis på svenskalöpare.se

  

Börja friidrotta?