Annons

Annons

Guld-Maja: "Frågade efter min första träning - när får jag tävla?"

Maja Åskag (2)

SVENSK FRIIDROTT MÖTER: Maja Åskag.

Maja Åskag. 18-åringen från Eskilstuna som gjorde allt till guld i somras. Nu berättar hon om livet hemma hos familjen, mästerskapspsyket och kärleken till tävling OCH grundträning.

Maja Åskag är inne på sitt sjätte år som friidrottare, och det är det överlägset mest framgångsrika. Redan i februari satte hon svenskt juniorrekord i tresteg med 13.67 under inomhus-SM, som hon också vann. Men det var sommaren som skulle bli det stora genombrottet. U20-EM-guld i Tallinn både i tresteg och i längd. Och på U20-VM i Nairobi, hennes första globala mästerskap, blev det även där dubbla guld.

– Det är så sjukt att det handlar om en själv, tycker det är svårt att få perspektiv på att det är jag som har gjort det där. Jag svävade verkligen på moln i somras, säger Maja.

– Jag och mina tränare har hittat en träning som funkar för mig, vi vet hur vi ska träna inför ett mästerskap och hur vi ska toppa mig. Lärt oss hur det fungerar. Jag tycker om pressade situationer, när det verkligen gäller. Jag presterar liksom som bäst i sista omgången. När jag måste jaga ikapp, då tycker jag det är jättekul, säger hon.

Men det var i somras det. Nu har hösten kommit till Eskilstuna. Maja bor hemma hos sin familj i en villa några kilometer från träningshallen Munktellarenan. Trots att Maja signade ett sponsorkontrakt nyligen har hon valt att kombinera träning med jobb, så hon jobbar deltid som personlig assistent på en skola i närheten. Den här dagen när vi träffar henne är hon glad, för ett cirkelpass med Råby Rekarne är inbokat på kvällen.

– Jag älskar grundträning. Jag tror det kommer från gymnastiken, säger Maja och syftar på den idrott hon bedrev innan hon inledde friidrotten.

Maja har tillhört Råby Rekarne i hela sin karriär, och trivs i Eskilstuna.

– Ja jag tycker det funkar bra. Jag får mycket gratis, boende och mat när jag kommer hem. Och så trivs jag så bra med mina tränare Kristina och Robert. Vi har verkligen byggt upp det här tillsammans, säger hon.

”Får jag tävla i morgon?”

”Får jag tävla i morgon?”, frågade Maja sin nya tränare Kristina Andersson. Det var det första hon sa efter sin första träning 2016, då 13 år gammal.

Det ringar in mycket i Maja Åskags personlighet.

– Hon är lika glad och sprallig nu som hon var då. Hon är väldigt fokuserad samtidigt som hon alltid är sig själv, avslappnad och glad, säger Kristina Andersson.

Maja har två tränare: Kristina Andersson och Robert Söderlind Odin. Kristina är den som hanterar träningsplanering och fysträning. Robert fokuserar på tekniken och coachar Maja aktivt under mästerskapen. Robert lyfter, liksom Kristina, fram Majas personlighet och psyke som en av de stora faktorerna till framgångarna.

– Alltså Majas huvud. När det blir jobbigt, ett pressat läge, har hon en förmåga att ta fram det där lilla extra som gör henne så fruktansvärt bra.

En annan framgångsfaktor för Maja Åskag har varit frånvaron av skador.

– Ja jag tror det har att göra med en bra grundträning från gymnastiken. Jag har aldrig haft några ”friidrottsrelaterade” skador, säger Maja – men så spricker hon upp i ett brett leende och lägger till:

– Jag lägger dock på mig en del klantskador. Har cyklat in i en stolpe så jag fick hjärnskakning två dagar innan säsongspremiär för två år sedan. Jag slog in en tå i gymmet så den blev helt inflammerad så hela våren förra året påverkades. Och så tappade jag en skivstång på nacken så jag fick röntga nacken och missade Nordenkampen. Annars har jag haft tur, säger hon.

Kristina utvecklar Majas förmåga att hålla sig hel:

– Vi jobbar mycket med stabilitet och styrka. Hon hoppar väldigt lite tresteg, istället kör vi mycket hoppstyrka som bygger kroppen. Hon är genomtränad, inte så många svaga punkter egentligen, säger hon.

”EM 2022 en bonus”

Planeringen för 2022 börjar nu sätta sig, och Maja är fortfarande inställd på att dubblera i längd och tresteg så länge kroppen tillåter det på mästerskap. Och det finns fortfarande mycket att jobba på med tekniken, det är Robert och Kristina tydliga med.

– Ja, vi ska jobba vidare med hennes förstasteg framförallt, det har en tendens att bli lite av ett stoppsteg. Där finns det en del utvecklingspotential.

2022 väntar både EM inne och ute, samt VM i Eugene. Men IEM blir det ingen satsning mot, inte heller VM.

– Det ska vara EM i München i så fall, och då är det en bonus. Våra ledord är skynda långsamt, säger Maja.

Se reportaget HÄR

/Gustav Orbring

Relaterade nyheter

Julia Nielsen
Julia Nielsen åtta genom tiderna – "Känns så bra!"

Medeldistansaren Julia Nielsen har haft en stark utveckling på sistone. Sent på lördagskvällen svensk tid blev Örgrytelöparen tvåa på 800 meter på Drake Relays i Des Moines, Iowa och tiden skrevs till 2:00.99! "Det känns så bra! Jag är väldigt stolt…

LÄS MER