Annons

Annons

Här tävlar de utan syn – med hjälp av unik teknik

ESG Anne-Lie Telning och Clas Östergren.

I helgen arrangerades första tävlingen någonsin där friidrottare med synnedsättning springer – utan personlig ledsagare. Detta tack vare ett par hörlurar och GPS. ”Det är en sån frihetskänsla”, säger Anne-Lie Telning som tävlade på 100m och 3000m.

Johannes Segersten och Tage Johansson gör sina sista förberedelser inför det historiska 100-metersloppet på ett soldränkt Campus Valla i Linköping. Olle Axelsson som tagit fram ljudtekniken står bakom och säkerställer så att hörlurarna sitter bra. 

Startskottet går och Johannes och Tage sätter fart – lite sicksackande mot mål. Det märks att tekniken är ny för dem. Första 50 meterna går lite knackigt. Men mot slutet ser det bättre ut. Tage är lite snabbare och är först över mållinjen. 

- Det är första gången jag tävlar på 100 meter. Jag springer annars maraton. Det är lite nervöst i början, man vågar inte ta i max från start utan man får accelerera efterhand när man blir säker på riktningen. Andra halvan kunde jag dra på rejält, säger han. 

- Det är andra gången jag testar den här utrustningen. Det kändes pålitligt. Jag har sprungit med personlig ledsagare tidigare och det är stor skillnad på den frihet man får, säger Johannes. 

Ska ersätta personlig ledsagare 

Det var förra året som ljudtekniken från Nordic Evolution invigdes i Linköping. Den är tänkt att ersätta en personlig ledsagare för aktiva med synnedsättning. Först kalibreras den runt löparbanan – sen är den redo att användas. De aktiva använder hörlurar, där ett pipande ljud hjälper dem att springa rätt. 

På lördagen arrangerade Linköpings GIF East Sweden Games - den första friidrottstävlingen någonsin där tekniken används – på 100 meter och 3000 meter. 

- Det här är såklart oerhört roligt. För de aktiva innebär det en frihet gentemot hur de tävlat tidigare. Det är helt klart en revolutionerande teknik att kunna tävla på egen hand. Vi har precis startat en träningsgrupp för parafriidrottare och hoppas såklart att det finns personer med synnedsättning som vill vara med, säger Fredrik Nordenberg, ordförande i Linköpings GIF. 

”En frihetskänsla” 

Anne-Lie Telning, som sprang i det andra heatet är mest positiv av alla: 

- Jag tyckte det var jätteroligt, det är en sån jäkla frihetskänsla. Det är första gången jag springer med det här systemet. Det är jättehäftigt, man kan inte förklara känslan. Jag får nu tävla på helt egna villkor. Sen behövs det såklart mer träning, säger hon. 

Clas Östergren instämmer: 

- Det är helt fantastiskt vilka möjligheter det ger. Det är en frihet att ge sig ut på egen hand när man har lust, säger han. 

I dag är inte systemet godkänt på officiella tävlingar, utan användes denna gång i en öppen tävlingsklass.  

Resultaten för tävlingen hittar ni här. 

/Gustav Orbring

Relaterade nyheter

Lina Hedberg Sajt
Lina Hedberg satsar mot Virtus-EM på hemmaplan i Uppsala

I sommar mellan den 12-16 juni genomförs för första gången ett internationellt mästerskap i Sverige för personer med funktionsnedsättning - Virtus-EM. Synkat med detta mästerskap genomförs även USM i Parafridrot samt ett Barn- och ungdomsläger, allt…

LÄS MER