Annons

Annons

VM-guld till ohotad Mondo: "Stolt över mig själv"

Armand Duplantis23 (4) Guldmedaljen säkrad.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Även om fem hoppare var med upp och hoppade på 6 meter i stavfinalen var det aldrig någon som egentligen hotade suveränen Armand Mondo Duplantis: "Det var ett 'job well done'"

En av VM:s riktiga höjdpunkter, både bokstavligen och bildligt, var herrarnas stavhoppsfinal. Åtminstone om man ser på den med svenska ögon. Armand Duplantis var en av bara två i startfältet som hoppat över 6 meter i år, den andra var Filippinernas Ernesto Obiena, och Mondos årsbästa var hela 22 centimeter högre än Obienas, 6.22 mot 6.00. Det rådde ingen tvekan om vem som var guldfavorit.

Armand Duplantis gick in tävlingen redan på 5.55, vilket han seglade över med en väldig marginal. Höjden efter, 5.75 stod Mondo över. Även 5.85 tog han i första försöket och sedan stod han över 5.90.

Medan Mondo stod över hoppade Ernest Obiena, amerikanen Christopher Nilsen och fransmannen Thibaut Collet över 5.90. Collet var dessuom felfri över höjden. Kurtis Marschall sparade två hopp till 5.95.

Just Marschall var sedan först att hoppa på 5.95 och tog höjden, liksom Nilsen, Obiena och slutligen Duplantis. Collet rev och sparade sina hopp till nästa höjd som var 6 meter.

Det var alltså inte mindre än fem kvar i tävlingen när ribban hissades upp till 6 meter.

Mondo kopplade guldgreppet

Armand Duplantis tog ett litet grepp om guldet när han flög över 6 meter i första försöket. Men Obiena ville inte ge sig och tog också höjden, men i andra försöket. De två var de enda som klarade 6 meter, medan de andra tre rev ut sig. 

Obiena rev även första försöket på 6.05, vilket Mondo tog i första och guldet kom ytterligare ett steg närmare. Obiena sparade sina två sista försök till 6.10. När Mondo tog även 6.10 i första försöket, utan darr på ribban, och Obiena rev två gånger var guldet klart. Silvret gick till Ernest Obiena och Christopher Nilsen och Kurtis Marschall fick delat brons. 

– Det var ett "job well done". Alla hoppade så jäkla bra! Jag tror att det är första VM-finalen som det är två över 6 meter så det var jättehög nivå idag. Men det är ju så, det ärr mästerskap och alla vill göra sin bästa prestation på just den här tävlingen. Jag är jättestolt över mig själv, säger han efter tävlingen. 

Guldet i Budapest är Armand Duplantis andra VM-guld utomhus, något som har satt honom i en ny situation: 

– Det känns skönt och annorlunda att försvara titlar. Jag jagar liksom inget nytt.

I slutet av tävlingen började han känna av att han var stel i baksidan och pappa och coach Greg Duplantis tyckte att han skulle avbryta när guldet var säkrat. Men Mondo tyckte annat och ville inte göra publiken besviken. De hade kommit för att se honom försöka på världsrekordet. 

– Det kändes ok , men jag började bli lite tajt i baksidan vid sexmetershoppet, men det blev inte värre och gick inte till en farlig nivå. Jag blev lite rädd, men det gick bra ändå, säger han och ler. 

Med ett säkrat guld la Mondo upp ribban på 6.23 för att försöka förbättra sitt världsrekord. Men 6.23 blev för högt för Guld-Mondo denna dag och det blev tre rivningar.

***

Se alla svenska hålltider och läs allt om mästerskapet i vår VM-guide.

Startlistor och resultat hittar ni här.

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER