Annons

Annons

Friidrottsgalans hederspris till Arne Ljungqvist

Arne Friidrottsgalan Arne Ljungqvist och prisutdelare Carolina Klüft.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Applåderna och jublet ville aldrig tystna när Arne Ljungqvist tilldelades Friidrottsgalans hederspris, en utmärkelse som bara delats ut tre gånger tidigare. "Ljungqvists envetna arbete mot doping har gett honom ett erkännande över hela vårt jordklot", står det bland annat att läsa i motiveringen.

Atea Friidrottsgalans hederspris är ett pris som går till någon som gjort en enstaka extraordinär insats eller som under en längre tid haft stor betydelse för Svensk Friidrott.

I Arne Ljungqvists fall handlar det om en livsgärning och så här lyder motiveringen:

Efter sin egen aktiva idrottskarriär med bland annat deltagande vid OS i Helsingfors 1952 och en tid som ledare i föreningen Bromma IF blev Arne Ljungqvist år 1971 invald som styrelseledamot i Svenska Friidrottsförbundet och vald till ordförande 1973. Det var starten på en idrottsledarkarriär som innefattat ledande positioner i Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, Internationella Friidrottsförbundet och den Internationella Olympiska Kommittén.  

Arne var även en av grundarna till den globala antidopingorganisationen Wada, där han var en stark kraft under många år. Han har verkligen genom decennier gjort skillnad och avtryck i hela världen, inte minst på det idrottsmedicinska området. Professor Ljungqvists envetna arbete mot doping i såväl friidrotten som idrotten och samhället i stort har gett honom ett erkännande över hela vårt jordklot. En stark uppskattning har han fått från många ledande profiler och personer inom idrotten men även samhället ur ett bredare perspektiv, till exempel på den högsta politiska nivån i många länder och inom den akademiska världen som han själv kommer ifrån.

Arne är en av Sveriges absoluta främsta och mest betydelsefulla idrottsledare alla kategorier och genom alla tider.

När Arne Ljungqvist gick upp på scenen för att ta emot sitt pris blev det stående ovationer på Berns.

– Tack för den här uppvaktningen, sa en rörd pristagare.

– Jag är tacksam över att friidrotten har stöttat mig i den här kampen och när jag ser hur det ser ut idag så ser jag ju att det ser väldigt annorlunda ut än för 50 år sedan. Den här farsoten, att använda medikamenter som är till för att bota sjukdomar, till att förbättra idrottsliga prestationer, jag brukar säga att idrott inte är en sjukdom, den har blivit väldigt mycket bättre än då.

Här hittar du alla pristagare på årets Atea Friidrottsgalan

Här hittar du pristagarna genom åren

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Årets Prestation I FGP 1TW 2185
Alla vinnare från Atea Friidrottsgalan 2024

Berns salonger är platsen för årets upplaga av Atea Friidrottsgalan där priser delas ut till Friidrottssveriges största stjärnor. Här kan du läsa om vilka som tog hem utmärkelserna för bland annat Årets prestation i landslaget och Finnkampen och äve…

LÄS MER