Annons

Annons

Nestléspelen igång - får höga betyg

Nestléspelen IFK Lidingö och Alunda SK är två föreningar som testat Nestléspelen under våren/sommaren.

Efter en vinter och vår med hårda restriktioner börjar livet gå tillbaka till det normala. Barn- och ungdomar tillåts återigen att tävla och då anmäler sig fler föreningar till Nestléspelen.

Nestléspelen togs fram gemensamt av Svensk Friidrott och Nestlé i syfte att få fler barn i rörelse, hjälpa föreningar att arrangera aktiviteter för barn samt att sprida kostråd. När pandemin slog till blev det dessvärre många klubbar som fick ställa in tävlingsmomenten, men som nu kan hålla igång igen.  

”Kan bli en klassiker”

En av de klubbar som arrangerat Nestléspelen är IFK Lidingö. Föreningen anordnade en fartfylld aktivitetsdag för barn födda 2009-2014 där alla fick testa på hinderbana, lagtävling och terränglopp. Schemat var lagt så att det aldrig blev fler än 40-50 aktiva per yta samtidigt. Totalt kunde föreningen ta emot 150 barn under dagen på Grönsta Gärde på Lidingö.  Aktiviteten avslutades med att alla deltagare fick varsin gympapåse från Nestlé och ett diplom.

– Vi kommer definitivt fortsätta med dessa koncept på tävlingar för dessa åldersgrupper. Allt för att låta barn tävla utan press men även locka dem  till att tävla för att det är kul. Vi genomför gärna Nestléspelen nästa år igen så att det kan bli en klassiker, säger Anders Ejendal, ordförande i IFK Lidingö.

Alunda SK var heller inte sena med att anmäla sig till Nestléspelen. När restriktionerna tillåtit tävling har föreningen arrangerat tre olika tävlingsformer. I majmånad blev det exempelvis en lagtävling inom träningsgruppen på Marmavallen.

– Det här är en möjlighet att variera tävlingsdelen. För oss som har en del tävlingsvana barn, så hittar vi nya utmaningar som till exempel lagtävling. För ovana, kanske yngre deltagare, så finns det en uppsjö av olika typer av tävlingar, säger Claes Littorin, tränare i Alunda SK.

En tävlingsform föll deltagarna i Alunda speciellt i smaken.

– Lagmångkamp var verkligen jätteroligt och sammansvetsande, en optimal tävlingsform för lagandan inom grupperna och klubben, säger Claes Littorin.

Först till kvarn

För att vara med i Nestléspelen ska föreningen arrangera tre tävlingar för barn under året där deltagarna vid varje tillfälle testar en ny tävlingsform från Friidrottens tävlingar för barn. I häftet finns både individuella tävlingar och lagtävlingar, inomhus som utomhus samt förslag på tävlingar för olika underlag.

– Konceptet var även väldigt uppskattat av våra föräldraledare som insåg hur lätt det var att genomföra tävlingar i enkla former för barn. Även våra yngre ungdomsledare kunde hjälpa till som funktionärer vilket gjorde att vi kunde involvera en bredare del av föreningen, säger Anders.  

I sommar arrangeras Nestléspelen ibland annat i Halland, Småland, Stockholm, Göteborg och Västerbotten

Beställ Nestlés nutritionshäfte gratis via mail till Per@hallmans.nu 

/Frida Hogstrand

Relaterade nyheter

Unga Ledare 2022 1928
Nominera till Årets unga ledare

Årets Unga Ledare är en utmärkelse som har delats ut sedan 2020. Med utmärkelsen vill Svensk Friidrott lyfta fram unga förebilder och deras engagemang inom friidrotten. Nu är det dags att nominera till Årets unga ledare 2023.

LÄS MER