Annons

Annons

Målgrupp och syfte

Ledare för barngrupper i friidrottsföreningar. De utbildningsdeltagare som har vilja, engagemang och intresse för barn och barns idrottande har alla förutsättningar att bli bra ledare!

Svensk Friidrott rekommenderar att friidrottsverksamhet för barn genomförs av ledarteam och därför att flera ledare från föreningen går utbildningen tillsammans.

Behörighetskrav

Inga förkunskaper krävs.

Om utbildningen

Kursen är sedan 2022 delvis digital och för att bli godkänd på utbildningen behöver man som deltagare genomföra såväl den digitala delen som den fysiska dagen med praktik i friidrottens grena, lekar, stafetter, hinderbanor m.m. som genomförs i respektive distrikt.

Kursens innehåll är en kort introduktion till ledarskap och barns utveckling och handlar framför allt om att ge kursdeltagaren en verktygslåda som ger goda förutsättningar att bygga upp en bra friidrottsverksamhet för barn.

Kursen genomförs utefter respektive distrikts behov där upplägget kan se ut på något av följande sätt:

All teori är digital och genomförs av deltagarna inför första utbildningstillfället. Tidsåtgången för att gå igenom den digitala utbildningen är drygt 6 h och kan genomföras vid ett och samma tillfälle eller uppdelat på flera tillfällen på den tid som passar deltagaren bäst.   

  • Alternativ 1: Som två separata halvdagar med tre-fyra veckors mellanrum. Fördelen här är att deltagarna får tid att fortsätta reflektera över sitt ledarskap och observera situationer som uppstår i barngruppen mellan träffarna.
  • Alternativ 2: Som en heldag med all praktik på en och samma dag. Fördelen här är att deltagarna inte behöver lägga två eller flera dagar på utbildningen. Det kan passa de regioner där deltagare eller utbildare behöver resa långa sträckor för utbildningen.
  • Alternativ 3: Som tre-fyra kvällar som fördelas på två-fyra veckor. Fördelen här är att det kan läggas på vardagar för de deltagare/utbildare som har svårt att få tid på helgerna. Även här får deltagarna tid att fortsätta reflektera över sitt ledarskap och observera situationer som uppstår i barngruppen mellan träffarna.

Under träffen/träffarna ska friidrottens grenar gås igenom samt att det ska finnas tid för diskussion av några av de reflektionsfrågor som tas upp på den digitala delen.

Från och med 1 januari 2019 ingår även RF:s webbutbildning Introduktionsutbildning för tränare som en obligatorisk del i Friidrott 7-10 års utbildningen.

För dig som vill ha mer utbildning rekommenderas även Svensk Friidrotts webbutbildning Friidrottsförälder.

Kursmaterial

Hur utvecklas barn? Hur kan du hjälpa dem att lägga en stabil grund för ett fortsatt idrottande? Hur kan du utvecklas som ledare? Det är några av de frågor du får svar på i utbildningsmaterialet till 7-10 årsutbildningen.

Den nya utbildningswebben (2022) Innehåller all teori och är en uppdaterad version av boken Friidrott för barn i ett digitalt format.

Webbplatsen Friidrott för barn innehåller dels rörliga bilder med exempel på träningsövningar, dels informationsmaterial om IAAF:s tränings- och tävlingskoncept Kids’ Athletics.

Anmälan

Den teoretiska, digitala delen av utbildningen går att anmäla sig till och genomföra fortlöpande.

Den praktiska dagen (del 2 av utbildningen) anmäler du dig till direkt via ditt distrikt. Kostnad betalas i samband med genomförande av den fysiska dagen i distriktet din förening tillhör eller i närliggande distrikt. Det finns även möjlighet att gå samman med andra föreningar i distriktet och anordna ytterligare utbildningstillfällen. 

Läs mer och anmäl er direkt via ert distrikt eller tag direktkontakt för att stämma av kommande utbildningstillfällen och få den information ni behöver.