Annons

Ska åka landet runt för att höja parafriidrotten

Max Marcus Kax Fromholz på väg ut på en pararesa!

FOTO: GUSTAV ORBRING

I höst inleds Svensk Friidrotts nya satsning ”Pararesan”. Tillsammans med föreningar, Parasport Sverige, RF/SISU-distrikt, kommuner och skolor drar förbundet i gång en offensiv för att få in fler personer med funktionsnedsättning runtom i landet in i friidrotten. ”Vi vill att alla ska få en meningsfull fritid”, säger Marcus Kax Fromholz som är projektledare för satsningen.

Annons

Parasporten var en av de absolut hårdast drabbade idrottssektorerna under pandemin, och tappade över 40 procent av sina utövare.

2022 tog Svensk Friidrott över ansvaret för parafriidrotten, och sedan dess har ett flertal satsningar dragits i gång för att få den att växa. Ett prestationscentrum i Bollnäs och ett kommande historiskt Virtus-EM på hemmaplan i Uppsala 2024 är två exempel.

Nu inleds också en offensiv för att fler ska hitta eller komma tillbaka till parafriidrotten. Svensk Friidrott kommer besöka städer från Haparanda i norr till Malmö i söder för att nå ut till så många möjliga nya och nygamla parafriidrottare som möjligt.

– Vi kommer att samarbeta med olika aktörer lokalt, som RF/SISU, kommuner och föreningar. Vi kommer anordna prova på-tillfällen lokalt som kommer vara helt öppna att besöka. Vi ser även ett värde i att göra nedslag löpande på de orter som arrangerar tävlingar, och i samband med dessa skapa mötesplatser som inte hade varit möjligt för arrangörerna utan projektets resurser. Ambitionen är att lösningarna ska vara hållbara – så det inte bara fastnar i ett prova på-tillfälle utan att deltagarna stannar kvar i verksamheten, säger Marcus Kax Fromholz.

Varför gör ni den här satsningen?

Annons

– För att vi vill vara tillgängliga för alla. Vi vill att alla ska få en meningsfull fritid. Det ska bli väldigt kul. Nu hoppas vi att så många som möjligt vill vara med på resan, säger han.

Vad blir viktigast för att lyckas få in fler till parafriidrotten i projektet?

– Att hitta målgruppen och att få dem att våga ta sig dit till tillfällena. Ledarfrågan blir också viktig. Där jobbar vi tillsammans med Parasport Sverige och använder deras ovärderliga kunskap för att stärka ledarskapet i föreningarna så de är redo att möta den här målgruppen.

Pararesans första anhalt planeras bli Eskilstuna, och kommer inledas senare i höst.

Mer information om Pararesan hittar du här.

Annons

Annons

Relaterade nyheter