Annons

Friidrottsläger på sommarlovet lockar tusentals träningssugna barn

Hellas7

FOTO: RYNO QUANTZ

Friidrottsläger på sommarlovet lockar många barn till arenorna när de är lediga, men är också en bra väg in till friidrottsträning även när lovet är slut. Vi pratade med Frida Lundin från Hellas FK som kör läger för 240 barn.

Annons

Sol och sommarlov betyder friidrottsläger för många barn. Överallt i hela Sverige träffas tusentals sommarlovslediga barn som springer, hoppar höjd, längd och stöter kula. Och ett friidrottsläger betyder mer än att många barn har en rolig sysselsättning under en del av lovet – det är också ett sätt att få barn att testa friidrott och att få dem att vilja gå vidare och börja träna även efter lovet.

En av alla friidrottsföreningar som anordnar läger i sommar är Hellas FK i Stockholm där Frida Lundin är verksamhetsutvecklare. Hon är mitt i att vara ledare på ett minst sagt hett och soligt sommarläger när vi får fatt i henne. I år har Hellas valt att anordna Landslagets Friidrottsskola, ett samarbete mellan Svensk Friidrott, Craft, Intersport och Unisport. I stort är det som vilket friidrottsläger som helst där idrott och rörelseglädje är i fokus, men med lite extra bonus.

– Vi har en miniolympiad som är en liten tävling med invigning sista dagen där barnen får diplom med sina resultat. I och med landslagets friidrottsskola får de även diplom med autografer från landslagsaktiva vilket är nytt och positivt med förebilder, säger Frida Lundin.

En längtan att kunna bli som idolerna som har skrivit sina autografer på diplomet kan fungera som en extra puff att börja träna friidrott. 

Att skapa en härlig gruppkänsla och gemenskap är viktigt för att barnen dels ska tycka att lägret är roligt, dels för att de ska känna sig taggade på att fortsätta med friidrott när sommarlovet är slut. För att öka känslan av gemenskap får barnen springa stafett som avslutning på varje dag, både inom sina egna grupper och tillsammans med andra grupper.

Annons

– Vi har även fått mer inspiration kring övningar från  det material som är riktat till ledarna, säger Frida Lundin.

Ledarna är ungdomar som tränar eller har tränat friidrott, men också ungdomar från andra idrotter kan komma in som ledare.

Hellas FK anordnar läger varje sommar och de brukar vara väldigt populära. I år är det 240 barn som medverkar och det är ingen tvekan om vad de tycker är roligast.

– När de får välja gren. Vi har aktivas val där barnen får möjlighet att välja vilken  gren de vill göra mer av, på så sätt blir de delaktiga, berättar Frida Lundin.

Bilden är tagen på Hellas Friidrottsklubb av Ryno Quantz.

Annons

Här hittar du mer information om Landslagets Friidrottsskola.

/Anna-Lena Pettersson 

 

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Junioren Moa Granat
Nytt digitalt övergångssystem på gång

Det kommer att bli enklare att registrera klubbövergångar framöver, när Svensk Friidrott lanserar ett nytt digitalt system. Läs mer om vad som gäller och vad som krävs från er som föreningar för att det ska funka.

LÄS MER