Annons

Annons

Nya smittskyddsåtgärder 23 december – avrådan från "cuper och läger"

Corona Dec

Under tisdagen presenterades nya smittskyddsåtgärder med anledning av den ökande spridningen av coronaviruset. Friidrottsträning ska inte behöva påverkas, men arrangörer av tävlingar och läger behöver noga sätta sin in i de nya reglerna.

Folkhälsomyndighetens nya scenarier tyder på en ökad smittspridning som kan bli omfattande i mitten av januari. Därför vidtas nu flera tillfälliga åtgärder för att bromsa smittspridningen. Bland annat rekommenderas alla att arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter och myndigheterna slår fast att alla generellt bör undvika miljöer med trängsel.

De nya smittskyddsåtgärderna påverkar en rad verksamheter i samhället men här fokuserar vi på de delar som är extra angelägna för svensk friidrott.

Avrådan från läger och cuper fram till 16 januari

En av de punkter som presenterades på regeringens presskonferens den 21 december är en avrådan från cuper och läger inomhus, om det inte handlar om yrkesmässig utövning. Avrådan gäller fram till den 16 januari och för svensk friidrotts del innebär detta med största sannolikhet att vissa aktiviteter för barn och ungdomar måste ställas in alternativt omformas.

Det ska betonas att ordinarie aktiviteter med träningar, övningar och tävlingar kan fortgå som vanligt. Detta gäller alla åldersgrupper.

Det som avråds ifrån är läger och cuper i inomhusmiljö, där människor ofta samlas för en längre vistelse, där inte sällan övernattningar ingår och där gemensamma ytor nyttjas för en rad olika aktiviteter; sammantaget omständigheter som ökar risken för smittspridning.

Enbart sittande publik – och alltid vaccinationsbevis om fler än 500 åskådare

Den 1 december infördes regler som innebar att inomhustillställningar som lockade över 100 åskådare kunde välja mellan att införa krav på vaccinationsbevis eller andra smittskyddsåtgärder.

Nu skärps regelverket och följande gäller framöver för arrangörer som välkomnar publik till sitt inomhusarrangemang:

  • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
  • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
  • Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

På svenska friidrottsarenor räknas avgränsade publikytor som områden där reglerna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska tillämpas. Tävlande, tävlingsfunktionärer och andra som direkt medverkar i tävlingens genomförande räknas inte in.

Ingen trängsel överhuvudtaget

Vad gäller då på övriga ytor på våra friidrottsanläggningar, alltså alla de ytor som inte är avsedda för åskådare? I fokus hamnar ofta själva tävlingsområdet, men även omklädningsrum, caféer, entréer och övriga ytor måste tas i beaktande.

Här uppmanar vi liksom tidigare arrangörer att på förhand noga analysera flödet yta för yta och upprätta en plan som innebär att trängsel undviks.

Folkhälsomyndighetens generella krav på fritidsverksamheter är att det ska finnas 10 kvadratmeter per person.

HÄR kan du även ta del av Folkhälsomyndighetens information till anordnare av aktiviteter för barn och ungdomar. På sidan listas en rad förebyggande smittskyddsåtgärder.

Vi vill också uppmana våra föreningar att tänka till gällande utbildningar och större möten. Närundervisning är fortsatt huvudregeln i samhället i stort, men myndigheterna konstaterar att distansundervisning kan vara ett verktyg att använda för att glesa ut i undervisningslokalerna.

Om bedömningen görs att ett möte tjänar mycket på att hållas fysiskt, så finns inga hinder så länge alla smittskyddsregler följs. Tänk igenom hur många deltagare som är rimligt utifrån aktuell lokal och säkerställ att avstånd kan hållas.

Finns möjligheter att ha en samling utomhus så är det alltid att rekommendera ur smittskyddsperspektiv. Detta är något som självfallet även gäller träning; kan man vara utomhus minskar risken för smittspridning.

Vaccinera er, var noggranna med avstånd och hygien och stanna hemma vid sjukdom

De nya smittskyddsåtgärderna syftar till att minska antalet kontakter i samhället, särskilt mellan personer som vanligtvis inte brukar träffas.

Fortsatt trycker Folkhälsomyndigheten och regeringen även på följande uppmaningar: 

  • Ta alla de vaccinsprutor som ni erbjuds!
  • Se till att hålla avstånd till personer ni normalt inte umgås med!
  • Var noga med handhygienen!
  • Stanna alltid hemma om ni har sjukdomssymptom och följ övriga uppmaningar gällande karantän!

Läs också:

RF:s text "Avrådan för läger och cuper inomhus" - klicka HÄR
Folkhälsomyndighetens text "Flera nya åtgärder vidtas den 23 december när smittspridningen väntas öka" - klicka HÄR
Regeringens pressmeddelande 21/12 - klicka HÄR

/Mathias Karlsson

Relaterade nyheter

Edvin Wide
De får ta emot Edvin Wide-stipendiet och Ungdomsfonden

Varje år delas Friidrottens Ungdomsfond ut som även innefattar Edvin Wide-stipendiet. Mottagare av årets Edvin Wide-stipendium är Karl Ottfalk, IFK Lidingö, och Elsa Sundqvist, Upsala IF. Dessutom blir fyra medaljörer från sommarens U20-EM tilldelade…

LÄS MER