Annons

Annons

Rekommendationer för utlandsresor – med anledning av terrordådet i Bryssel

Läger Träningsläger, tävlingar och mästerskap utomlands. Många friidrottare reser internationellt. Vad bör man tänka på med anledning av säkerhetsläget?

FOTO: DECA TEXT&BILD

Svensk idrott har sorg. Två svenska supportrar miste under måndagen livet och ytterligare en skadades i ett terrordåd som föregick fotbollslandskampen Belgien-Sverige. Idrottsrörelsens tankar går till familjer och närstående. Riksidrottsförbundet påminner samtidigt rörelsen i stort om tidigare utskickade rekommendationer för utlandsresor.

Svenskarna som sköts i Bryssel var iklädda Sverigetröjor och enligt uppgift supportrar på väg till EM-kvalet mellan Belgien och Sverige. Händelsen utreds som ett terrordåd och enligt bekräftade uppgifter, från bland andra statsminister Ulf Kristersson, var attentatet riktat mot Sverige och svenska medborgare.

Statsministern slog på en pressträff fast att det demokratiska och öppna samhället ska värnas, men manade även till mer säkerhet och vaksamhet.

Den svenska idrottsrörelsen, däribland Svensk Friidrott, har ofta aktiviteter som innebär utlandsresor. Riksidrottsförbundet följer noga händelseutvecklingen och står i löpande kontakt med Polismyndigheten.

Riksidrottsförbundet påminner nu om tidigare utskickade rekommendationer för resor utomlands (se listan nedan) och betonar vikten av att upprätta kontakt med svenska ambassaden i det land man ska resa till.

Vidare finns ytterligare information för varje land på Sweden Abroad med aktuell bedömning om hotbild som eventuellt finns för landet, aktuella händelser samt allmänna råd till svenska resenärer.

- Det känns bra att RF tar initiativ och ansvar i den här frågan och kommer med tydliga rekommendationer kring hur vi ska tänka. Tillsammans med RF följer vi noga utvecklingen framåt, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Förebyggande åtgärder vid utlandsresor

Vid utlandsresor bör vi vidta olika åtgärder beroende på vilket land man ska vistas i. Här är några rekommendationer att ta i beaktande:

  • Överväg om man bör komplettera truppen med en särskild utsedd säkerhetsansvarig som kan ansvara för riskanalys, bedömningar, samverkan internt och externt med mera.
  • Ökad omvärldsbevakning; var påläst och ta reda på vad som gäller i landet ni ska åka till.
  • Följ eventuell avrådan eller restriktioner från UD.
  • Kontrollera försäkringar.
  • Ladda ner appen ”UD Resklar” och se till att skriva upp dig på ”svensklistan”
  • Skriv upp och upprätta relevanta kontakter i det land ni åker till som till exempelvis Svenska Ambassaden, arrangörens säkerhetschef, hotellets säkerhetschef etc.
  • Identifiera eventuella sårbarheter som kan kräva särskilda åtgärder till exempel:
    • Transport till och från flygplatsen
    • Boende; vilket våningsplan, evakueringsplan, var måltiderna intas och i vilken omfattning andra hotellgäster beblandas med laget/utövarna
    • Transport till och från tävlingsplatsen
    • I vilken omfattning utövare och ledare kan röra sig fritt utanför boendet
    • I vilken omfattning man bör exponeras med Sverigekläder/-attiraljer
    • Arrangörens säkerhetsplan vid det fall olika former av manifestationer/incidenter äger rum.
    • Balanserad information till utövarna för ökad säkerhetsmedvetenhet

Gällande Svensk Friidrotts kommande resor

Svensk Friidrott har mängder av utlandsresor varje år. Vintertid är det vanligt med läger både på förbunds- och föreningsnivå. Under hösten väntar dessutom ett par terrängmästerskap utomlands.

Svensk Friidrott uppmanar föreningarna att följa alla UD:s rekommendationer samt att beakta åtgärderna i listan ovan.

Svenska Friidrottsförbundet kommer i god tid genomföra sina säkerhetsanalyser inför stundande mästerskap samt vidta de åtgärder som krävs. Mer information kommer.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Styrelsen
Nya förbundsstyrelsen presenteras

Under förbundsårsmötet i Uddevalla föregående helg valdes en ny förbundsstyrelse för Svensk Friidrott. De flesta är redan kända ansikten, men ett nytt tillskott valdes in.

LÄS MER