Annons

Svensk Friidrott del av storsatsning på inkluderingsarbete

Start

FOTO: RYNO QUANTZ

Idrottsrörelsen förstärker insatserna för att nå fler barn och ungdomar i idrottssvaga områden. 15 specialidrottsförbund deltar i satsningen och Svensk Friidrott är en aktiv part. "Det här är ett mycket angeläget arbete", säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Annons

I regeringens budget för 2023 tillförs ett årligt stöd på 100 miljoner kronor under förhoppningsvis en treårsperiod för att stärka idrottsrörelsens närvaro i det som Polismyndigheten benämner som utsatta områden samt i angränsande områden med socioekonomiska utmaningar. Syftet är att ge boende en mer aktiv och meningsfull vardag.

- Idrottsrörelsen är på en resa, vi kallar det för strategi 2025 och det är vårt gemensamma förändringsarbete. Att idrott är till för alla överallt är en central del av det arbetet och det känns därför både självklart och efterlängtat att kunna växla upp inkluderingsarbetet genom de medel som regeringen har skjutit till, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sammantaget kommer 15 specialidrottsförbund att ingå i satsningen som också går helt i linje med Friidrottens Strategi 2025.

- En stor satsning som ger fler barn och unga möjlighet att delta i föreningsidrott rimmar mycket väl med vår strategi. Friidrotten har, liksom idrotten i stort, en viktig roll i samhället. Vi vill alltid jobba för mer rörelse och fysisk aktivitet, för engagemang och trygghet men även för hållbarhet, tillgänglighet, inkludering och mångfald, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson, som fortsätter:

- Svensk Friidrott har redan en tydlig satsning riktad mot idrottssvaga område i form av Miniorlandslaget där vi tillsammans med vår partner Atea jobbar för att överbrygga gapen och skapa möjligheter för fler att bli en del av gemenskapen i föreningslivet. Nu får vi möjlighet att växla upp det viktiga inkluderingsarbetet ytterligare och det känns både stimulerande och ansvarsfullt.

Annons

Följande specialidrottsförbund deltar i den nya satsningen:

Badmintonförbundet, Basketbollförbundet, Bordtennisförbundet, Brottningsförbundet, Budo & Kampsportförbundet, Fotbollförbundet, Svenska Friidrottsförbundet, Gymnastikförbundet, Handbollförbundet, Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Orienteringsförbundet, Ridsportförbundet, Simförbundet, Skolidrottsförbundet, Tennisförbundet.

HÄR kan du läsa RF:s pressmeddelande.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Junioren Moa Granat
Nytt digitalt övergångssystem på gång

Det kommer att bli enklare att registrera klubbövergångar framöver, när Svensk Friidrott lanserar ett nytt digitalt system. Läs mer om vad som gäller och vad som krävs från er som föreningar för att det ska funka.

LÄS MER