Annons

Annons

Vem vill ni se i en framtida disciplinnämnd?

Inför Förbundsårsmötet har styrelsen lagt fram ett förslag om införande av en disciplinnämnd. Nu vill valberedningen ha rörelsens hjälp för att hitta bästa möjliga bemanning.

Inom flera andra idrottsförbund finns en disciplinnämnd. Nu föreslår Svenska Friidrottsförbundets styrelse att en sådan nämnd ska tillsättas även för Svensk Friidrott och frågan ska upp på Förbundsårsmötet i slutet av mars.

Om en friidrottens disciplinnämnd förverkligas så blir att bli en instans helt oberoende från såväl styrelse som kansli. Disciplinnämnden ska vara Svenska Friidrottsförbundets nationella bestraffningsorgan som har att hantera bestraffningsärenden enligt RF:s stadgar 14 kapitlet.

Arbetet med att bemanna nämnden på bästa sätt underlättas om valberedningen får ett bra underlag. Därför uppmanas återigen föreningar och distrikt att nominera starka kandidater. Det som efterlyses är framför allt personer med juridisk och annan kompetens som är relevant för hantering och bedömning av olika former av disciplinärenden.

I nämnden ska i största möjliga utsträckning kompetens finnas kring följande områden:

  • Barnkonventionen och barnrättsperspektivet 
  • Diskrimineringsgrunderna
  • Demokrati- och föreningskunskap
  • Stadgefrågor
  • Trygga idrottsmiljöer
  • Trakasserier, sexuella övergrepp, sexuella trakasserier

Personer som ingår i en framtida disciplinnämnd måste vara medlemmar i en friidrottsförening.

Nomineringstiden förlängs härmed till den 13 februari och förslag skickas till valberedningens ordförande Helene Bourdin – e-post

/Mathias Karlsson och Hillevi Thor

Relaterade nyheter

Edvin Wide
De får ta emot Edvin Wide-stipendiet och Ungdomsfonden

Varje år delas Friidrottens Ungdomsfond ut som även innefattar Edvin Wide-stipendiet. Mottagare av årets Edvin Wide-stipendium är Karl Ottfalk, IFK Lidingö, och Elsa Sundqvist, Upsala IF. Dessutom blir fyra medaljörer från sommarens U20-EM tilldelade…

LÄS MER