Annons

Annons

Dopinglistan 2022 – här är de viktigaste nyheterna

Dopingbild

Dopinglistan för 2022 finns nu översatt till svenska. De två viktigaste nyheterna rör salbutamol och kortisonbehandling.

Nytt år innebär ny dopinglista. HÄR hittar du Wadas lista översatt till svenska.

Ett mejl kommer att skickas ut till alla landslagsaktiva och deras tränare, men även här nedan publicerar vi medicinska kommitténs iakttagelser.

  • En av ändringarna är en justering i gränsen för inhalering av salbutamol som bland annat finns i astmamedicinen Ventoline. Gränsen är numera 600 mikrogram per 8 timmar (tidigare gräns var 800 mikrogram per 12 timmar). Den totala mängden på 1600 mikrogram per 24 timmar är fortsatt densamma.
  • Alla typer av injicerade glukokortikoider (som kortison) är förbjudna på tävling från årsskiftet. Oral och rektal användning av glukokortikoider är fortsatt förbjuden på tävling, precis som tidigare. Utövare kommer vidare att behöva ansöka om medicinsk dispens för all användning av glukokortikoider om de tas inom en viss tid innan tävlingsdagen. Salvor, krämer och inhalerade kortisonpreparat kommer fortsatt att vara tillåtna både under träning och tävling, även efter årsskiftet.

HÄR kan ni läsa mer om medicinsk dispens.

HÄR på Wadas hemsida hittas "Summary of Major Modifications and Explanatory Notes" – "Sammanfattning av större modifieringar med motiveringar" – som ni med fördel kan läsa.

HÄR hittas 2022 års "Monitoring Program", det vill säga bevakningsprogrammet gällande substanser och metoder som i dag inte är dopingklassade, men som Wada bevakar i syfte att kunna upptäcka eventuellt missbruk inom idrotten.

Relaterade nyheter