Annons

Annons

För långloppsarrangörer: Nya rutiner för resultatrapportering

Startbild 654

Antalet motionslopp på framför allt väg blir fler och fler och större och större i takt med att pandemin förhoppningsvis klingar av. Här följer information till alla långsloppsarrangörer om hur resultat ska rapporteras in till friidrottsstatistik.se.

Svensk friidrotts resultat- och statistiksystem togs i bruk i juni 2020 med allt vad det innebar av nya rutiner för inrapportering av arenaresultat. När det gäller långlopp på väg och terräng så arrangerades det under 2020 bara ett drygt 50-tal tävlingar och med ett begränsat deltagarantal. Men nu genomförs fler och fler lopp och då är det viktigt att alla känner till de nya rutiner som följer med statistiksystemet.

En förutsättning för statistiken
På friidrottsstatistik.se publiceras en kopia av originallistorna som – beträffande långlopp – ligger till grund för statistiken på 5 km, 10 km, halvmaraton, maraton och ultradistanserna. Men notera att resultatlistor från alla lopp ska rapporteras in för mängdstatistikens skull. Det gäller alltså alla lopp som har lokal eller central sanktion oavsett om distansen är 7.2 km väg eller 15 km terräng.
Notera också de nya reglerna för barn 6–11 år som togs i bruk i maj 2020 och innebär att inga resultat noterade i 11-årsklass eller yngre ska publiceras på Internet. Mer om detta via länken längst ner.

Mejla resultatlistan som textfil
Fram till oktober 2019 publicerades resultatlänkar på friidrott.se men sedan 1 november 2019 samlas alla resultatlistor in vilket även gäller långlopp. För att resultatlistorna ska kunna läsas in i databasen så mejlas de till resultat@friidrott.se i något av följande format – CSV, XML- eller JSON.
De flesta tidtagningsprogram kan generera en sådan fil. Viktigt att förnamn- och efternamn ( samt födelseår och förening eller ort finns med.
Är det ett lopp med väldigt få deltagare kan Excel-mallen användas. Den har en flik för väg- och terränglopp.

Har alla resultatlistor skickats in?
De som arrangerat långlopp med lokal eller central sanktion i år men ännu inte mejlat in resultatlistan ombeds göra det så snart som möjligt till resultat@friidrott.se. Men läs först: ”Resultatrapportering långlopp”

Jonas Hedman
Ansvarig friidrottsstatistik.se

Relaterade nyheter