Annons

Annons

IF Göta anordnade parafriidrottstävling – "Enkelt, tydligt och rörelseglädje"

Paragota

IF Göta Karlstad anordnade i helgen en parafriidrottstävling, som ett test för att i framtiden kunna arrangera fler tävlingar för parafriidrottare. "Det svåraste är nog att ta första steget att erbjuda paratävlingar för sedan kommer allt av sig själv", säger Therez Blomberg, projektledare för parafriidrott hos IF Göta.

Söndagen den 3 december anordnade IF Göta en parafriidrottstävling dit ett par närliggande föreningar var inbjudna. Bakgrunden till tävlingen är ambitionen att erbjuda fler tävlingar för personer med funktionsnedsättning för att utöka representationen men även för att det också fanns en viss nervositet och osäkerhet kring hur ett sådant arrangemang går till, IF Götas projektledare för parafriidrott Therez Blomberg berättar:

– Att anordna en parafriidrottstävling känns ibland som ett svårt steg då det saknas kunskap. Vi bjöd in de två närmsta parafriidrottsföreningarna till ett tävlingsdatum. Vi startade med inbjudan som vi gjorde tydlig i form av bilder, men även tidsplanen var i bildform. På inbjudan erbjöd vi 3 olika grenar; 60 meter, kula, och längdhopp.

Att ta det där första steget och åtminstone testa var en ögonöppnare för föreningen som snabbt insåg att det inte var så svårt som de på förhand kanske hade målat upp det för sig själva. En enkel inbjudan och ett tydligt grenprogram senare var succén ett faktum. Therez fortsätter:

– Tävlingsdagen avslutades med medaljutdelning där varje deltagare fick ställa sig på första plats uppe på prispallen och ta emot applåder. Då detta var första tävlingen tävlade alla i NA-klass men de klassificerade erbjöds tävla i sin klass, men gemensamt med i den öppna NA-klassen.

NA-klass är för den inte så inbitne en klass som tillåter tävling utan klassificering. Den stora fördelen med det är att så många som möjligt kan testa att tävla. För Svensk Friidrott är det viktigt att vara en idrott som finns till för alla, och att då erbjuda hela spektrat av vad friidrotten har att erbjuda i form av såväl träning som tävling för alla är jätteviktigt.

– Tre ord som alltid finns med mig är: enkelt, tydligt och rörelseglädje. Det svåraste är nog att ta första steget att erbjuda paratävlingar för sedan kommer allt av sig själv, säger Therez.

Svensk Friidrott jobbar i dagsläget på att ta fram underlag för tävling i paraklasser för att underlätta för framtida arrangörer, och så här säger Magnus Olsson, landslagsledare och PC-ansvarig parafriidrott, om att fler parafriidrottstävlingar arrangeras:

– Det är ju grymt! Målet nu måste ju vara att inkludera det helt och hållet så vi inte kör separata paratävlingar, utan får med det i alla friidrottstävlingar och arrangemang.

Therez instämmer:

– Jag hoppas att fler friidrottstävlingar under 2024 kommer ha paratävlingar med öppna paraklasser. Så vi kan åka ut och tävla lite mer.

Läs mer om tävlingen här.

Härnäst inom parafriidrotten väntar nya destinationer för Pararesan som redan till helgen (9-10/12) åker till Umeå för Start Your Impossible Camp, och efter nyår tar sikte på Eskilstuna 27/1 samt Karlstad 11/2. Följ resan och läs mer om den här.

Relaterade nyheter

UIF Ledare
Pararesan träffade rätt i Uppsala

Söndagen 7 april var Pararesan på besök i det Mittsvenska distriktet, närmare bestämt IFU Arena i Uppsala. Tillfället inleddes med en workshop där föreningar fick ta del av info om parafriidrott, diskutera utmaningar och förutsättningar, lyfta fram f…

LÄS MER
Para Karlstad
2024 – ett historiskt år för parafriidrotten

2024 kommer bli ett stort år för parafriidrotten. I år anordnas Virtus-EM, europamästerskap för personer med intellektuell funktionsnedsättning, i Sverige. I och med detta ärofyllda uppdrag samt en så stor tävling på hemmaplan kommer Svensk Friidrott…

LÄS MER