Annons

Annons

Lidingöloppets historia uppmärksammas av Internationella friidrottsförbundet

Starten vid det första Lidingöloppet, 1965. Starten vid det första Lidingöloppet, 1965.

FOTO: LIDINGÖLOPPET

Samma dag som Lidingöloppshelgen invigs tilldelas loppet World Athletics Heritage Plaque för att hylla loppets historia och starka koppling till svensk motionslöpning.

I dag, fredag, inleds Lidingöloppshelgen med Skolstafetten, TCS Lidingörullet, TCS Lidingöfemman och Cross Country Conference. I dag offentliggör World Athletics, det internationella friidrottsförbundet, att Lidingöloppet har tilldelats Heritage Plaque, en utmärkelse som delas ut till betydelsefulla idrottsevenemang med stark historik. Tidigare i höstas tilldelades Finnkampen samma utmärkelse.

Sebastian Coe, ordförande i World Athletics, säger att Lidingöloppet är ett klassiskt lopp som har haft stor betydelse för motionslöpningen i Sverige. Lidingöloppet har sedan starten 1965 utvecklats till världens största terränglopp med många tusen löpare varje år.

Lidingöloppets ordförande Anna Öberg tog emot plaketten tillsammans med IFK Lidingö Friidrotts ordförande Mikkel Mördrup och IFK Lidingö Orienterings Mikael Jansson. Hon känner sig väldigt stolt över utmärkelsen:

– Det är alla våra härliga löpare som stimulerat och engagerat ledare och funktionärer i föreningarna att utveckla loppet från vad det var 1965, det första breda långloppet, till den löparhelg och den idrottsglädje vi ser idag. Löpningen har blivit vår största idrott och Lidingöloppet en grundbult i det. Nu uppmärksammas löpartraditionen på Lidingö även internationellt. Alla våra löpare ska känna att vi kommer att förvalta arvet väl.

/Anna-Lena Pettersson

Relaterade nyheter