Annons

Annons

Nya riktlinjer från 1 juni

Målgång ASN6289 (1) Även om i mer begränsad form så finns från 1 juni möjlighet till flera glada målgångsjubel.

FOTO: DECA TEXT & BILD

Från och med tisdag 1 juni lättas vissa coronarestriktioner och Svensk Friidrott har nu publicerat de riktlinjer som gäller med start tisdag nästa vecka.

- Det känns väldigt skönt att alltmer av verksamheten nu kan rulla igång och det är också positivt att vi redan nu har en tydlig plan för fortsatta lättnader, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Under torsdagen meddelades att de coronalättnader som föreslagits i mitten av maj faktiskt också träder i kraft från och med den 1 juni. För idrotten innebär dessa att träning och tävling från 1 juni är tillåtet för alla åldrar, att motionslopp i mindre skala återigen blir möjliga och att publik kan välkomnas i begränsad omfattning. Smittspridningen är dock fortsatt relativt hög i Sverige varför lättnaderna kommer att ske stegvis under sommaren. Detta meddelade regeringen på en presskonferens under gårdagen.

I det första steget gäller bland annat följande gränser

  • 150 personer kan samtidigt delta på våra arenatävlingar, förutsatt att det protokoll som Svensk Friidrott har upprättat följs i övrigt.
  • 150 deltagare kan samtidigt vistas i start-, mål- och tävlingsområde under våra motionslopp. Det är möjligt med flera startgrupper.
  • Sittande publik på 500 personer kan välkomnas på våra arrangemang, förutsatt att åskådarna tilldelas platser där de kan sitta med distans till andra sällskap än det egna.

Ta del av friidrottens riktlinjer

För samtliga arrangemang, liksom för träningar, läger/friidrottsskolor och föreningsträffar av olika slag finns noga utarbetade föreskrifter som ska följas, råd och regler som alla syftar till att minska riskerna för smitta. Från Folkhälsomyndighetens trycker man på att det som i nuläget är aktuellt är träning och tävling ”i begränsad omfattning”. Begränsad omfattning avser då såväl storleken på olika aktiviteter som frekvensen.

Här hittar du Svensk Friidrotts samlade råd och riktlinjer som gäller från den 1 juni.

Relaterade nyheter