Annons

Nypremiär för Ungdomskonferensen: ”Betyder mycket för Svensk Friidrott”

Ungdomskonferensen 1 NY Freja Andersdotter, ordförande i Ungdomskommittén.

I helgen arrangerades Ungdomskonferensen för första gånger på flera år. Tretton deltagare spenderade tillsammans med den centrala Ungdomskommittén och representanter från Svensk Friidrotts kansli helgen tillsammans på Bosön.

Annons

Under två dagar fick deltagarna diskutera styrelseförslag och framtidens tävlingar, lyssna på inspirationsförläsningar samtidigt som de umgicks och lärde känna varandra i Bosöns lokaler. Med på konferensen fanns även ordföranden i Svensk Friidrott Johan Storåkers tillsammans med en handfull representanter från Svensk Friidrotts kansli. Under lördagen fick deltagarna lyssna till en inspirationsföreläsning av tidigare förbundskaptenen Karin Torneklint.

Tanken är att Ungdomskonferensen ska vara en mötesplats där unga ledare från hela Sverige kan träffa varandra och diskutera aktuella friidrottsfrågor.

Freja Andersdotter är ordförande i Svensk Friidrotts centrala Ungdomskommitté. Hon lyfter vikten av ungdomars inflytande i friidrotten.

– Tanken är att det unga inflytandet ska fram eftersom det oftast är äldre personer som sitter i de styrande rummen. Ungdomars röster ska också få höras och det är därför vi har Ungdomskonferensen, säger Freja Andersdotter.

– Bara att så många representanter från Svensk Friidrotts kansli och förbundsordföranden är på plats sänder  signaler om att arbetet vi gör är viktigt. Vår förhoppning är också att man inför förbundsårsmötet kommer ta till sig mycket av vad ungdomarna har sagt när det kommer till förslag som kommer upp på årsmötet.

Annons

Den centrala Ungdomskommittén har funnits i många år men på senaste tiden har även flera av distrikten startar upp kommittéer vilket Freja hoppas ska bidra till att ungdomar får möjlighet att påverka även på distriktsnivå.

– Min och hela Ungdomskommitténs förhoppning är att fler ungdomar ska få möjlighet att påverka. Innan har vi haft Ungdomskommittén på central nivå och nu när distrikten gjordes om så har det även startats upp kommittéer på distriktsnivå där fler ungdomar kan göra skillnad. Vi har väldigt god kontakt med distriktskommittéerna för att få inspel och tankar kring frågor som vi pratar om både i den centrala Ungdomskommittén och i styrelserummet.

Frida Hogstrand är Barn- och ungdomsansvarig på Svensk Friidrott och var en av kansliets representanter på Ungdomskonferensen. Hon ser betydelsen som konferensen har för Svensk Friidrott och hoppas på en fortsättning.

– Jag tror att Ungdomskonferensen betyder mycket för Svensk Friidrott. Det är inte första gången vi har den men det var väldigt många år sedan. Det är ett sätt för ungdomar att träffas, nätverka, lära känna andra som har samma intresse och diskutera frågor som är på agendan inom Svensk Friidrott. Jag hoppas att den kommer arrangeras igen, säger Frida Hogstrand.

Annons

– Jag tror att konferensen kan bidra till att man vill fortsätta att vara aktiv inom Svensk Friidrott och som ung ledare. Vi som arbetar med friidrott på heltid får även många bra inspel från unga röster.

Ungdomskonferensen arrangerades av Ungdomskommittén tillsammans med Svensk Friidrott. Läs mer om Ungdomskommittén här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter