Annons

Annons

World Athletics CEO i Sverige: "Svensk Friidrott är i god form"

Jon Ridgeon Toralf Nilsson, Karin Grute Movin, Kajsa Bergqvist, Jon Ridgeon, Johan Storåkers och Stefan Olsson.

FOTO: GUSTAV ORBRING

World Athletics CEO Jon Ridgeon är på besök i Sverige under veckan. Möten med Svenska Friidrottförbundet och politiker – samt ett besök på Mondos stavgala har stått på agendan. Hör hans tankar om friidrotten i Sverige och världen.

Jon Ridgeon, CEO i World Athletics, har en intensiv vecka i Sverige. På en inbjudan från Förbundsordförande Johan Storåkers är Ridgeon här för att uppleva friidrott på nya sätt i Sverige – Beijer Stavhoppsgalan i Uppsala på onsdagen. Men också för att ha ”positiva och nyttiga möten för att utveckla friidrotten framåt”, som han själv uttrycker det.

När vi pratar med honom efter möten med ett flertal representanter från Svensk Friidrott på kansliet i Stockholm ger han sin syn på Svensk Friidrott och den globala friidrotten:

”Svensk Friidrott är i bra form. Det är ett land som är litet, men som ’slår över sin egen vikt’ globalt med tre OS-medaljer förra året. Och ni har andra aktiva som är precis där under, och tror säkert ni kommer bygga vidare på det till VM i år och fram mot OS i Paris 2024. I Mondo har ni inte bara en fantastisk aktiv utan en världsstjärna som är känd över hela världen, och kommer förhoppningsvis dominera sporten de kommande tio åren”, säger Ridgeon och tillägger:

”Svenska Friidrottsförbundet har en stor ambition inte bara för eliten utan också för hur ni kan påverka samhällen, att få in fler människor till den idrott som är mest tillgänglig i dag. Och det är så viktigt i kampen för ett hälsosammare samhälle”.

Ridgeon ger också sin syn på hur friidrotten globalt mår i dag:

”Jag är stolt över hur vi har kämpat oss igenom pandemin. Vi försökte verkligen hålla idrottens närvaro uppe. Även om tävlingar fick ställas in, skjutas upp eller genomföras utan publik lyckades vi hålla igång aktiviteter betydligt mer än andra idrotter. Det har såklart varit tufft, men nu hoppas jag att 2022 ska bli ett år där vi verkligen gör full comeback. Men redan under OS förra året lyckades vi, även om det var utan publik, göra ett starkt OS. Friidrotten var nummer ett i popularitet i alla olika mätningar. Nu måste vi fortsätta bygga vår sport tillsammans med våra stora stjärnor som Mondo och Daniel. Samtidigt som hälsoagendan är viktigare än någonsin, friidrotten är den mest tillgängliga sporten. Hoppas politiker och andra parter verkligen ser det också”, säger han och avslutar:

”Jag är väldigt optimistisk inför framtiden”, säger han med ett leende.

Relaterade nyheter