Annons

Långsiktighet i fokus när Svenska Löpartalanger träffades

Svenska löpartalanger TRÄNING, TEORI OCH TESTER. Den gångna helgen hölls en utvecklingsträff för de medel- och långdistanslöpare som ingår i satsningen Svenska Löpartalanger.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Långsiktighet var ordet som genomsyrade det mesta på den årliga helgträffen för Svenska Löpartalanger. ”En härlig helg med massvis av kunskapsutbyte, tester, träning och socialt nätverkande”, sammanfattar Johan Wettergren.

Annons

Den gångna helgen hölls en utvecklingsträff i Göteborg för de medel- och långdistanslöpare som ingår i Svenska Löpartalanger, en viktig satsning som inleddes redan 2016 och som är ett samarbete mellan Svensk Friidrotts prestationscentrum medel- och långdistanslöpning och förbundspartnern Sundström Safety.

Sammantaget deltog 45 aktiva och 20 tränare på träffen som pågick fredag till söndag och på programmet stod teori, tester, träning och sociala aktiviteter. Ledordet för hela träffen var långsiktighet, något som är ett mål för hela satsningen.

- En väldigt rolig och intensiv helg och jag är övertygad om att alla fick med sig några bitar som är värdefulla framåt i karriären, säger Johan Wettergren på Prestationscentrum medel och lång.

Föreläste gjorde följande kvartett:

Susann Preuss, idrottspsykologisk rådgivare och KBT-terapeut, som bland annat utför uppdrag åt SOK, RF och SISU. Preuss, som själv har en bakgrund som handbollsspelare, föreläste bland annat om helhetsbilden; hur kan man som ungdom få ihop sin idrottssatsning med både skolan och livets andra delar? Hon gav även mer handfasta tips kring det mentala; hur man kan jobba med avslappning, hur stress kan hanteras och även hur nervositet i tävlingssituationer kan tacklas.

Annons

Andreas Almgren, som reflekterade mycket utifrån sin egen karriär och bjöd på värdefulla erfarenheter. Andreas som haft mycket skadeproblem men även stora framgångar förmedlade både vad han gjort som varit mindre bra eller rentav dåligt, och vad han har gjort och gör som är bra. Mycket fokus låg såklart på vad Andreas har förändrat som har gett honom ett stort lyft.

Mustafa Mohamed, som liksom Charlotta Fougberg är ambassadör för satsningen. Precis som Almgren pratade ”Musse” om långsiktighet, ett begrepp han själv personifierar. Mustafa lyfte även fram glädjen i löpningen, talade om ”resan” och pekade på poängen med att hitta flera värden i en satsning än resultat och prestation.

Ludvig Bjurelid, som gjort praktik på Prestationscentrum medel och lång och som har studerat vilken bakgrund de landslagsaktiva löparna haft. Vilka kommer från friidrottsgymnasium? Vilka kommer från andra idrotter? Vilka började sent? Eller sammantaget: Vad gör att man blir en elitaktiv löpare?

Under helgen genomfördes även ett par träningspass samt ett antal tester.

- Det var dels tröskeltester på löparbanan, dels ett basalt fystest som mäter snabbhet, spänst, explosivitet och styrka, berättar Johan Wettergren, som även framhåller vikten av det sociala nätverkandet under helgen.

Annons

- Testerna och föreläsningarna är ju givna att lyfta fram, men jag skulle säga att det sociala inslaget är minst lika viktigt. Nu hade vi en överraskningsaktivitet som var ”Prison Island”, ungefär som ”Fångarna på fortet” och de där bitarna ska inte underskattas. En av 17-åringarna som var med under helgen sammanfattade det så bra; ”Ju fler man känner, desto roligare blir det”, sa han. Och det där gäller ju inte bara de aktiva, utan även tränarna som är med. Det här handlar ju om att öppna dörrar för utbyte, både för aktiva och tränare.

FAKTA OM SVENSKA LÖPARTALANGER

Hösten 2016 inrättades Prestationscentrum medel och lång i Göteborg och kort därefter sjösattes tillsammans med förbundssponsorn Sundström Safety satsningen Svenska Löpartalanger. Fokus för Svenska Löpartalanger ligger på långsiktighet och framgång.

Talangprojektet som riktar sig till medel- och långdistanslöpare i åldersgruppen 15-23 år samt till deras tränare är en viktig del av Svensk Friidrotts elitsatsning och varje år genomförs läger där unga talanger och deras tränare träffas. Utöver lägret hålls en löpande kontakt under året. Det handlar dels om inplanerade uppföljningar, dels om spontana kontakter när löparna känner ett behov av stöttning. Varje år genomförs dessutom en tävlingsresa för U20-löparna inom ramen för satsningen.

Svenska Löpartalanger syftar till att utbilda och uppmuntra talanger och bidra till en positiv utveckling i den idrottsliga satsningen. Målet är att fler löpare ska ta sig genom junioråldern på ett bra sätt och i slutändan bli framgångsrika landslagslöpare.

Annons

För mer information om projektet – kontakta Johan Wettergren eller Ulf Friberg på Prestationscentrum medel och långdistans.

johan.wettergren@friidrott.se alternativt 070-778 61 52

ulf.friberg@friidrott.se alternativt 0730-35 00 58

/Mathias Karlsson

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Start
Sex nya förbundsbanmätare

Efter att ha genomgått Svensk Friidrotts banmätarutbildning – kurs plus hemarbetsuppgifter – har kadern av förbundsbanmätare nu lagom till löpningssommaren 2024 fått sex nya medlemmar.

LÄS MER
Sofie Bertilsson Liggande
Månadens ledare mars

Mars månads ledare är Sofie Bertilsson från Hässleholms AIS. Hon började sitt engagemang som ledare redan som fjortonåring och har nu hunnit med ett flertal olika roller inom sin förening.

LÄS MER