Annons

Rapporter från utvecklingsarbete i kast

Kastutbildningar

De senaste veckorna har det arrangerats både utbildningar för testledare i funktionsanalys och utvecklingsträff för Sveriges elit i kastgrenarna. Nedan finner ni sammanfattning från båda.

Annons

Kastare på utvecklingsträff i Växjö

I helgen arrangerades en central utvecklingsträff i kula, diskus och slägga i Växjö hos Prestationscentrum kast. Träffen var för aktiva och tränare i gruppering landslag i dessa grenar. Träning, teknikanalyser, individuella utvecklingssamtal och screening (Funktionsanalys i kast) stod på programmet. Dessutom föreläste Vesteinn Hafsteinsson om ”Den långa resan mot internationell elit”, och PC hopps Anders Möller föreläste om World ranking-systemet för kval till internationella mästerskap. Ansvariga var Johanna Wikström, Mats Olsson, Stellan Kjellander, Kjell Bystedt och Anders Axlid.

”Träffarna har ju varit pausade sedan pandemins utbrott så det var oerhört kul och värdefullt att träffa detta gäng igen!. Det är bra att stämma av, och inspirerande med dialogen mellan församlade kastare och tränare” säger Anders Axlid, ansvarig vid Prestationscentrum kast.

Testledare i Funktionsanalys i Kast utbildade

I helgen utbildades 10 nya testledare i Funktionsanalys i Kast från runt om i Sverige vid Prestationscentrum kast i Växjö. Kari Kiviniemi och Anna Ek var utbildare.

Funktionsanalysen innebär grenspecifika tester för friidrottens kastgrenar där aktivas fysiska status testas i rörlighet, styrka och motorisk kontroll. Ambitionen med att testa är att höja prestationsförmågan och minska skadefrekvensen, och göra satsningen hållbar.

”Kan vi påverka dessa faktorer i någon omfattning är det jätteviktigt för våra aktiva, speciellt för våra allra bästa och de som siktar dit” säger Anders Axlid, ansvarig vid Prestationscentrum kast.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Amanda Olsson 9DS 4427
Värdefulla spjutkunskaper spreds i Karlstad

Under helgen samlades en stor skara nuvarande eller före detta svenska rekordhållare i spjut i Karlstad för att tillsammans med ledande ansvariga på central nivå på den tiden, under Anders Borgströms ledning, föra vidare kunskap till nya generationer…

LÄS MER
20240315 171932
Svensk Friidrotts löptränarutbildning 2024 genomförd

I helgen genomfördes Svensk Friidrotts löptränarutbildning i Friidrottens hus i Göteborg. Utbildningen riktar sig till löptränare som tränar aktiva från 15 år och uppåt och som vill utveckla sin träning och ta nästa steg med sina aktiva.

LÄS MER