Annons

Friidrottsförbundet och Gång- och Vandrarförbundet överens om samgående

Sfif Gang2

Svenska Friidrottsförbundet och Svenska Gång- och Vandrarförbundet har nu sagt ja till varandra. Formellt kan samgåendet realiseras 1 april 2023. "Jättekul och spännande att vi nu är redo att börja jobba ihop", säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Annons

På Svensk Friidrotts förbundsårsmöte den 26 mars röstade stämman ja till styrelsens förslag att Svenska Friidrottsförbundet och Svenska Gång- och Vandrarförbundet går samman till ett specialidrottsförbund med namnet Svenska Friidrottsförbundet.

Den gångna helgen sade även Gång- och Vandrarförbundets årsmöte ja till ett samgående och nu väntar ett viktigt planeringsjobb så att processen blir lyckad för båda parter.

- Det känns jättekul och spännande att vi nu är redo att börja jobba ihop. Ett historiskt beslut! Nu inleds en praktisk process som bland annat omfattar en kartläggning av vilka punkter sammanslagningen ska omfatta, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Formellt kan samgåendet ske tidigast den 1 april 2023, då Gång- och Vandrarförbundet enligt stadgarna måste rösta ja till samgående ytterligare en gång inom tio månader.

Svenska Friidrottsförbundet är i dag det enda nationsförbundet i friidrottsvärlden som inte har grenen gång inkluderad i verksamheten, men nu ska det alltså bli ändring på detta.

Utöver fullständig grenrepresentation ser Svenska Friidrottsförbundet framför sig att samgåendet kan leda till en rad positiva effekter och synergier. "Möjligheter till attraktion och tillväxt" är en av rubrikerna i beslutsunderlaget och gång och vandring bedöms kunna attrahera en ny och bredare målgrupp.

/Mathias Karlsson

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lundsbrunn1
Söndagsvandringen hos VK Lundsbrunn lockade 161 personer

Kinnemilsvandringen är ett återkommande arrangemang tjugo söndagar per år som lockar mellan 100 och 300 personer att vandra fem eller tio kilometer på olika platser runt om i Skaraborg. Svensk Friidrotts gång- och vandringsansvariga Rickard Eriksson…

LÄS MER
Siv Och Ungdomar 1
Ungdomar tog chansen att testa gång

Sedan april 2023 är gång och vandring en del av Svensk Friidrott. Under Norrlandsmästerskapen 16–17 september gjorde därför Norra Norrland en insats för att distriktets föreningar skulle få bekanta sig med just den nya friidrottsgrenen gång.

LÄS MER