Annons

Annons

Här samlas äldre för gruppträning: ”Det är aldrig för sent att börja"

Anna Ek

FOTO: ANNA EK

Varje onsdag leder Anna Ek och Ann Axelsson en grupp seniorer över 60 år i Kålgårdshallen i Jönköping. Gruppträningen som bedrivs kallas för ”Powerträning” och är framtagen av Svensk Friidrott med hjälp av bidrag från RF – och bygger på varierande träning anpassad för personer över 60 år.

– Det är aldrig för sent att börja träna. Vi vet i dag att även om du inte tränat på många år så bara du tränar strategiskt kan du få enormt bra kondition och styrka när du blir äldre. Så 70-åringar kan vara starkare än 30-åringar, säger fysioterapeuten och ledaren Anna Ek till SVT som var på besök på onsdagen.

En som tränar i gruppen varje vecka är 81-åriga Ove Rydén, som precis börjat med friidrott igen efter 60 års frånvaro. Nu siktar han mot veteran-VM tillsammans med sin dotter Jessica.

– Jag försöker lura med hela min träningsgrupp. Det kommer bli en folkfest utan dess like, säger Anna Ek.

Träningsgruppen har i dagarna fått en hel del medial uppmärksamhet, med P4, SVT och Jönköpings-Posten på besök.

Här kan ni ta del av inslagen i SVT och P4:

Text: Gustav Orbring

Relaterade nyheter

Webbinarium Veteran
Är du nyfiken på Veteranfriidrott?

Veteranfriidrott är hetare än någonsin och många undrar hur och var man börjar. Häng med på ett webbinarium där vi berättar lite mer om Veteranfriidrott och Veteran-VM som arrangeras i Göteborg i sommar där alla, som fyllt 35 år, kan vara med.

LÄS MER