Annons

Annons

Janne Wanhainen ny utbildningsansvarig

Janne Wanhainen

Han är för närvarande tillförordnad utbildningsansvarig, men från och med 1 juli kommer Janne Wanhainen att gå över till en tillsvidareanställning inom rollen.

Janne Wanhainen har en bakgrund inom friidrotten både som aktiv – framför allt som höjdhoppare – och ledare/tränare på olika nivåer. Under de senaste 25 åren har han varit tränare (främst i sprint, häck och hopp) och varit engagerad i IFK Göteborg, där han varit tränings- och verksamhetschef. Han har samtidigt hjälpt till med utbildningar i många år hos Svensk Friidrotts regionala utbildningscentrum (UC Väst) och Göteborgs Friidrottsförbund. 

Janne är för närvarande tillförordnad utbildningsansvarig på Svensk Friidrott, och har därför redan kommit igång med sina arbetsuppgifter, men från och med 1 juli kommer han att påbörja en tillsvidareanställning inom rollen.

– Vi är glada att Janne nu är ombord så att vi kan ta arbetet vidare med ny kraft. Janne tar med sig både bred och djup kompetens från flera områden inom friidrotten och har en grundsyn på utbildningarnas funktion och potential som rimmar väl med vår utgångspunkt, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svensk Friidrott. 

Janne har i princip genomgått samtliga av Svensk Friidrotts utbildningar och läst mängder av böcker, studier och texter. Han har också gått flera utbildningar utanför idrotten och har tidigare erfarenhet från det privata näringslivet.

– Ett strategiskt och aktivt utbildningsarbete är en av nycklarna till att fortsätta att utveckla och stärka friidrotten i hela landet. Fokus kommer att ligga på att säkerställa utbildningarnas kvalitet och genomförande, se nya möjligheter till digitalisering och utveckla hela utbildningserbjudandet. I tillägg kommer det vara viktigt med ett nära samarbete med vår kommande nya regionala organisation och olika grupperingar inom friidrotten, säger Hillevi Thor, föreningsansvarig på Svensk Friidrott. 

Janne ser mest fram emot att, på olika sätt och tillsammans med andra, få en möjlighet att kunna bidra i Svensk Friidrotts fortsatta utvecklingsprocess – bland annat mot "Strategi 2025", där utbildning kommer vara en central del. 

– Svensk Friidrott har verkligen möjligheter att steg för steg kunna bli en banbrytare och förebild inte bara sett till det idrottsliga, utan skapa värde långt utanför idrotten, genom hela livet. Vi behöver lyckas frigöra den enorma potential som finns inom vår egen och andra organisationer, såväl nationellt som internationellt, och skapa synergier, säger Janne Wanhainen. 

– Mina förväntningar är att vi om 10 år ska kunna se tillbaka på vilken fantastisk resa Svensk Friidrott då har gjort och inte bara har bidragit till samhällsnyttan utan samhällsutvecklingen, avslutar Janne.

/Lukas Nordén

Relaterade nyheter

Forbundsdomare
Snart dags för vår högsta nationella domarutbildning

Svensk Friidrotts förbundsdomarkurs 2023 kommer att genomföras på Quality Hotel 11 i Göteborg den 18–19 november. Kursen vänder sig till regelkunniga och erfarna domare och fokuserar särskilt på grenledarens roll vid arenatävlingar i friidrott.

LÄS MER
David Proejkt 1
Ny omgång av YALA i mål

Youth Athletics Leader Academy (YALA) är ett utbildningsprogram för unga ledare 15–25 år och drivs av Svensk Friidrotts Ungdomskommitté. Nu är tredje omgången i mål. "Min tid med YALA var väldigt givande och att det öppnade upp många nya dörrar för m…

LÄS MER